Gratis autoCAD versie- is er een gratis versie van autodesk - title image

AutoCAD gratis downloaden: Is er een volledig gratis versie?

Ben je op zoek naar “AutoCAD gratis downloaden” en wil je je niet verplichten om de volledige versie van de populaire CAD-software te kopen? Hier zijn de beste antwoorden op de vraag: Is er een gratis volledige versie?

Het juiste antwoord op de vraag of er een volledig gratis versie van AutoCAD is, is “Ja, maar…” of “Nee, maar…”, afhankelijk van je eigen standpunt.

AutoCAD is ontwikkeld door Autodesk en is commerciële 2D en 3D computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD) die al tientallen jaren bestaat. Het wordt door velen beschouwd als de grondlegger van CAD-software. De desktopapplicatie is sinds 1982 beschikbaar, terwijl er in 2010 zelfs een mobiele versie is uitgebracht.

Bovendien is AutoCAD door de overvloed aan functies een zeer veelzijdige tool. Gebruikers kunnen 2D- en 3D-modellen maken met vaste objecten, oppervlakken en gaasobjecten, terwijl een grote selectie van add-on apps en API’s het volledig aanpasbaar maakt.

AutoCAD wordt gebruikt in een breed scala aan industrieën, waaronder architectuur, engineering, grafisch ontwerp, beheer en vele andere. Het is dan ook geen verrassing dat de volledige versie van AutoCAD niet gratis is.

Gelukkig (hier is de maar), zijn er volledig functionele gratis proefversies van AutoCAD die je kunt uitproberen voordat je je vastlegt om een jaarabonnement te kopen. Als je een student of docent bent, is er een mogelijkheid dat je gratis toegang krijgt tot AutoCAD en andere Autodesk softwareprogramma’s. Een ander alternatief is om te kiezen voor de afgeslankte, maar meer betaalbare versie van deze software: AutoCAD LT.

Als het prijskaartje van de volledige versie buiten je budget valt, kun je aan het eind van dit artikel ook een aantal van de beste gratis AutoCAD alternatieven bekijken.

AUTOCAD GRATIS PROEFVERSIES & AUTOCAD LT

Volledige versie proberen voor 30 dagen

autocad - Volledige versie proberen voor 30 dagen

Allereerst kan iedereen die geïnteresseerd is in het uitproberen van de volledige versie van AutoCAD een 30-dagen gratis proefabonnement krijgen via de website van Autodesk.

 • Klik op DOWNLOAD AUTOCAD FOR FREE.
 • Selecteer je besturingssysteem. Klik vervolgens op NEXT.
 • Lees het bericht over de systeemvereisten. Klik op NEXT.
 • Kies “Zakelijke gebruiker” in het uitklapmenu. Kies je taal. En klik op Volgende.
 • Voer je persoonlijke gegevens in om een Autodesk-account aan te maken. Je kunt je ook aanmelden bij je bestaande Autodesk-account.
 • Voer je bedrijfsgegevens in. En klik op Volgende.
 • Lees de Proefnotitie en klik op BEGIN DOWNLOAD.
 • Installeer en gebruik de gratis proefversie.

Educatieve versie

Autocad - educatieve versie

Voor studenten en docenten biedt Autodesk een gratis onderwijsversie die 3 jaar lang op maximaal twee apparaten kan worden gebruikt. Hier zie je hoe je toegang kunt krijgen tot de gratis educatieve versie van AutoCAD.

 • Ga naar de Autodesk Education Community.
 • Kies AutoCAD in de lijst met software.
 • Maak een Autodesk-account aan. Je kunt je ook aanmelden bij je bestaande Autodesk-account. Als daarom wordt gevraagd, stel je je onderwijsprofiel in.
 • Klik nu op DOWNLOADEN.
 • Selecteer de gewenste versie, je besturingssysteem en je voorkeurstaal.
 • Het weergegeven serienummer en de productcode worden naar je e-mailadres gestuurd. En klik op BROWSER DOWNLOAD.
 • Installeer vervolgens de gratis versie.
 • Als je de CAD-software installeert, voer je het serienummer en de productsleutel in om het te ontgrendelen.
 • Als je het programma de eerste keer opstart, activeer je de licentie.

AutoCAD LT

autoCAD - Autocad LT

Na het genieten van de 30 dagen gratis proefversie van AutoCAD kun je een probleem tegenkomen. Laten we zeggen dat je de gratis proefversie van AutoCAD leuk vond en dat je het programma wilt blijven gebruiken, maar dat je je het jaarabonnement van $1.610 niet kunt veroorloven?

In dit geval biedt Autodesk een afgeslankte versie aan, AutoCAD LT, die “slechts” $380 per jaar kost. Natuurlijk kun je niet dezelfde geavanceerde functies verwachten als in de gewone AutoCAD-versie. Het grootste verschil is dat de lichtere versie geen ondersteuning biedt voor 3D-modellering en -visualisatie.

Je kunt meer leren over de verschillen tussen AutoCAD en AutoCAD LT, en ook of dit alternatief aan je ontwerpbehoeften kan voldoen, door deze diepgaande vergelijking te lezen.

AutoCAD 360 APP

autoCAD 360 App

Gebruik je liever je smartphone of tablet om het ontwerpwerk af te ronden? Dan moet je eens kijken naar AutoCAD 360. Het is een gratis versie van AutoCAD die voor een smartphone app onverwacht veelzijdig is.

De gratis AutoCAD 360 app is zeker meer dan alleen een viewer. Je kunt DWG-bestanden openen en bekijken, nauwkeurige metingen doen en coördinaten bekijken, inzoomen en om tekeningen heen draaien, ze opslaan in de cloud en ontwerpen delen met collega’s en medewerkers.

Als je bereid bent om $5 per maand te betalen, kun je de Pro-versie krijgen. Het biedt een groter niveau van functionaliteit en laat je tekenen, bewerken, verplaatsen en schalen van objecten. Deze smartphone-app is misschien niet gratis, maar hij is veel betaalbaarder dan de betaalde versie van AutoCAD.

Het is niet verrassend dat zowel de betaalde als de gratis AutoCAD 360-versie een aantal van de functies in AutoCAD mist. Desondanks kan de smartphone-app nuttig zijn voor wie onderweg 3D-ontwerpen moet bekijken en aanpassen.

Beschikbare functies

AutoCAD - beschikbare functies

AutoCAD is misschien wel de meest volwassen en stabiele CAD-software op de markt. Zoals verwacht kan worden van een geavanceerd CAD-programma, ondersteunt deze software de parametrische modellering volledig.

Simpel gezegd stelt dit gebruikers in staat om substantiële wijzigingen aan te brengen in hun ontwerpen door het toepassen van regels, of beperkingen, die de structuur bepalen. Wanneer de numerieke waarde van een dergelijke beperking wordt gewijzigd, wordt het gehele ontwerp overeenkomstig aangepast.

Deze CAD-software heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste release in 1982. AutoCAD bevat nu industriespecifieke functies en intelligente objecten die specifiek zijn afgestemd op architectuur, machinebouw, elektrisch ontwerp en meer.

De nieuwste versie, AutoCAD 2020, zit vol met een heleboel nieuwe functies en verbeteringen die dit programma in de voorhoede van de CAD-software houden. Enkele van de functies die in AutoCAD 2020 zijn geïntegreerd zijn:

 • Verbeterde workflowintegratie voor desktop, mobiel en het web
 • Cloud-opslagconnectiviteit
 • Nieuwe Blokkenpaletfunctie, waarmee gebruikers blokken kunnen invoegen uit een recentelijk gebruikte lijst met visuele galerijen
  Snelle maatregel
 • Donker thema voor de gebruikersinterface
 • Prestatieverbeteringen voor vaker opslaan en een kortere installatietijd

Houd er rekening mee dat de functieset van de Windows- en Mac-versies enigszins verschillen voordat je de gratis proefversie van AutoCAD of de betaalde versie aanschaft. Kijk voor meer informatie in deze tabel op de website van Autodesk: Vergelijk AutoCAD met AutoCAD for Mac

De basis van AutoCAD leren

De basis van autocad leren

Als je je (gedeeltelijk) gratis AutoCAD software wilt gebruiken, moet je eerst weten hoe de basiscommando’s werken. Gelukkig biedt Autodesk een aantal interessante en waardevolle cursussen aan. Dit geldt ook voor de gratis AutoCAD-varianten. Op het Autodesk Knowledge Network vind je een buffet met verschillende tutorials en gidsen, waaronder de uiterst nuttige “Hitchhiker’s Guide to AutoCAD Basics”.

The hitchhikers guide to AutoCAD

Je kunt ook gebruik maken van gratis AutoCAD-cursussen die worden aangeboden door “Autodesk University“.

Was de gratis proefversie goed? En wil je overstappen op de betaalde versie? Bekijk dan de onderstaande link!

AutoCAD - bekijk prijzen bij AutoDesk

GRATIS AUTOCAD ALTERNATIEVEN

Als het prijskaartje van buiten je bereik ligt, zijn er een aantal gratis oplossingen die vergelijkbare mogelijkheden bieden. De meest opvallende zijn FreeCAD, OnShape en nanoCAD.

Om meer te weten te komen over gratis CAD-software, bekijk een van de volgende artikelen: 2020 Beste gratis CAD-software of de Gratis 3D modeleersoftware voor beginners

Als deze programma’s het echter niet helemaal voor je zijn, overweeg dan deze gratis of commerciële alternatieven voor AutoCAD: 2020 Best 3D Modeling Software/ 3D Design Software.

FreeCAD

FreeCAD - Alternatieven op AutoCAD

Een van de beste gratis alternatieven voor AutoCAD, FreeCAD is een open-source en zeer uitbreidbare gratis 3D CAD software. FreeCAD heeft een solide reeks functies die zelfs vergeleken kunnen worden met commerciële software zoals Autodesk’s AutoCAD, omdat het ook volledige ondersteuning biedt voor parametrische modellering.

FreeCAD is voornamelijk gemaakt voor het ontwerpen van echte 3D objecten van elk formaat. Dankzij de parametrische modellering kun je je 3D-ontwerp eenvoudig aanpassen door terug te gaan naar je modelgeschiedenis en de afmetingen te wijzigen.

Omdat het een open-source programma is, is de functieset gericht op de gemeenschap. Wees dus op je hoede dat FreeCAD in het begin een beetje overweldigend kan zijn. Maar als je moeite doet om de associatie met deze gratis CAD-software te overwinnen, wordt je beloond met een geweldige set functies.

De FreeCAD software biedt een modulaire architectuur die het mogelijk maakt om plugins aan de kernapplicatie te koppelen. Het biedt ook een Sketcher met constraint-solver, waarmee je 2D-vormen kunt schetsen; een robotsimulatie om robotbewegingen te bestuderen, en een Path-module speciaal voor mechanische bewerkingen zoals frezen (CAM), en kan de G-code uitvoeren, weergeven en aanpassen.

Niet te missen: FreeCAD Tutorial voor 3D printen

OnShape

FreeShape - gratis AutoCAD alternatieven

Op zoek naar een geweldig gratis AutoCAD-alternatief? Zoek dan niet verder dan OnShape.

OnShape is een engineering-grade CAD-software gemaakt door voormalige SolidWorks-ontwikkelaars. Het programma probeert de gehele engineering workflow te integreren in één tool. Bovendien geeft de uitgebreide set van functies je de volledige mogelijkheden van parametrische modellering, evenals de mogelijkheid om samenstellingen van complexe onderdeelontwerpen te simuleren.

Gratis voor open-source projecten

Uitgerust met een feature-set die geschikt is voor enterprise-level CAD software, is Onshape gratis voor open-source projecten. Het is gericht op professionele gebruikers die willen dat versiebeheer en samenwerkingstools in grote teams werken. Onshape wordt als dienst over de cloud geleverd. Als gevolg daarvan werkt deze gratis CAD-software op vrijwel elk systeem dat je je kunt voorstellen – zelfs op iOS- en Android-apparaten.

Werk met je gehele team samen

Een van de meest interessante functies van deze gratis CAD-software is de samenwerkingsmodus. In tegenstelling tot de geïnstalleerde CAD en PDM, geeft Onshape iedereen in het team direct toegang tot dezelfde CAD-werkruimte en dezelfde CAD-gegevens op een centrale plaats in de cloud. Een andere handige functie is de mogelijkheid om een masterontwerp te beheren zonder dat je kopieën hoeft op te slaan of talrijke verschillende bestandsversies hoeft bij te houden.

Met de gratis versie van dit programma kun je gratis aan maximaal tien projecten tegelijk werken.

nanoCAD

nanoCAD - gratis AutoCAD alternatieven

In de basisversie is nanoCAD nog een indrukwekkende gratis CAD-software. Het is weer een ander voorbeeld dat laat zien hoe het ene bedrijf iets goed deed en anderen inspireerde om te volgen in zijn spoor: de gebruikersinterface haalt zijn aanwijzingen uit Autodesk’s AutoCAD. Het is dus geen probleem om van het ene naar het andere bedrijf over te stappen.

Trouw aan zijn aanspraak op professionaliteit, ondersteunt nanoCAD parametrische modellering, wat handig is omdat je oudere ontwerpen in een handomdraai opnieuw kunt bekijken en aanpassen aan nieuwe taken. Bovendien kan het een groot aantal routinematige taken automatiseren. Net als AutoCAD wordt het geleverd met een handige spreadsheet-editor. Het CAD-programma is overzichtelijk, waardoor het geschikt is voor hobbyisten en beginners.

Toch hebben gebruikers een rijke set aan functies tot hun beschikking. De functionaliteit van de gratis CAD-software kan worden uitgebreid met verschillende plugins. nanoCAD heeft een toegankelijke interface, krachtige teken- en ontwerpgereedschappen, native DWG-compatibiliteit en een open API.

Als je verder wilt gaan, is er een commerciële versie genaamd “nanoCAD Plus” die beschikbaar is voor $180. Veel betaalbaarder dan het betalen van meer dan $1500 voor een jaarabonnement nadat je gratis AutoCAD-versie is verlopen…

Dit artikel is een vertaling van het origineel “https://all3dp.com/1/autocad-free-download/” door Auteur: Max von Übel, Op basis van Creative Commons(CC BY 4.0) Licentie. 

2 thoughts on “AutoCAD gratis downloaden: Is er een volledig gratis versie?”

 1. Hallo, tot voor gisteren gebruikte ik AutoCAD 2016 LT (studentenversie) waarvan ik uitsluitende gebruikmaakte voor privé projectjes uitsluitende in 2D Anders heb ik wel nog een actieve Autodesk Inventor 2019 versie en ook van Autodesk Eagle (Printontwerp-software). Dus ik ben helemaal fan. Totdat afgelopen zondag AutoCAD 2016 niet meer wilde opstarten. Heb nog contact opgenomen met Autodesk en uitgelegd dat ik de software enkel gebruikte voor privégebruik maar ik vrees dat dat allemaal niet veel uitmaakt, in ieder geval tot op vandaag heb ik nog steeds geen antwoord. Nu ben ik 71 en gepensioneerd en dus een AutoCAD licentie (zou graag versie 2016 LT blijven verder gebruiken) was mijn verzoek met de uitdrukkelijke vermelding dat ik na ± 15 jaar een firmalicentie van mijn werkgever gebruikt te hebben, de software enkel privé gebruikte (wat ze waarschijnlijk sowieso niet geloven vermoed ik maar wie ben ik?). Enfin, ik zoek momenteel geen 3D alternatief – ben er ook helemaal nog niet wegwijs in alhoewel ik daarvoor ook enkele leuke privé- projectjes voor op stapel heb staan. Mijn vraag is : bestaat er zoiets als een look-alike software die de “how to” van AutoCAD 2016 enigzins benadert (kwestie van niet alles opnieuw te moeten leren want, u weet het beslist, AutoCAD aanleren heeft een tamelijk lange leercurve. Met vriendelijke groet,

  1. Beste Jacques,

   Zoals ik het van je lees is het probleem met Autocad 2016 voornamelijk dat deze niet meer starten wil. Is hier ook een foutcode aanwezig? Ervaring leert dat support aanvragen bij een partij als Autocad voor iedereen verschillend verloopt. De een heeft een snelle reactie, en een ander hoort er niets meer van. Om deze reden zijn er ook communities actief die soortgelijke startproblemen als eens bij de staart hebben gehad. Zoek eens naar de foutcode in combinatie met de productnaam ( bijv: “Autocad 2016 won’t launch”). En bij voorkeur in het engels om hier een groter publiek en meer resultaten mee op te halen voor je probleem.

   Er zijn namelijk nogal wat alternatieven in de wereld geholpen die gratis of open source zijn. Een daarvan is FreeCad, welke ook een handleiding heeft hoe je binnen de software in 2D kunt modelleren. Zie hiervoor: https://wiki.freecadweb.org/Manual:Traditional_2D_drafting. Je mag ons de foutcode ( indien aanwezig ) eens toesturen, ik kan altijd een poging voor je doen het probleem online op te sporen.

   Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *