pla plakt niet op printbed title

PLA blijft niet plakken op glas, eenvoudige tips dit te verhelpen

Soms blijven PLA-afdrukken gewoon niet plakken. Andere keren, zullen ze direct van het platform afspringen, mid-print! Hier zijn enkele eenvoudige oplossingen om het probleem te verhelpen.

Voornamelijk een glazen printbed zoals deze werken het best met onderstaande tips

Zorg voor een ‘piepschoon’ oppervlak

Waar mijn print het meest last van hebben is dat ze op de hoeken loslaten. Zelfs als ik een’brim’ of rand meeprint. Bij het maken van dit artikel, en het testen van de verschillende mogelijkheden had ik het meest success met 1 werkwijze.

Gedenatureerde Alcohol .

De overblijfselen van de oude haarlak laag, of de restjes filament die op het glas blijven zitten. Dat is de reden dat de prints niet blijven zitten.

  • Maak het glas goed schoon onder een kraan met afwasmiddel
  • Droog het glas
  • pak een stuk keukenrol en dep hier wat gedenatureerde alcohol op
  • wrijf over het oppervlak tot je een piepend geluid hoort. Dit piepen is de indicatie dat je oppervlak echt schoon is. Probeer nu een nieuwe print

 

Print extra aanhechting met je model mee

Vooral als je een model met een kleine basis print, kan het moeilijk zijn om deze goed te laten plakken. Gelukkig heeft de meeste slicersoftware dit probleem opgelost met “printbare” bouwplaathechting.

Voorbeeld van het printen van een 'brim' oftewel rand om je kleine model heen
Voorbeeld van het printen van een ‘brim’ oftewel rand om je kleine model heen

Selecteer in je slicer gewoon een rand (brim) of een raft om af te drukken. Een rand of brim is als de rand van een hoed. Het cirkelt zo vaak om het deel heen als je wilt om meer oppervlakte te creëren om aan het bed te plakken.

Voorbeeld van een 'raft', een extra plak onder je model
Voorbeeld van een ‘raft’, een extra plak onder je model

Een raft is gewoon een dun platform onder het object, wat een geweldige basis vormt om op te drukken.

Gebruik een plakstift of haarspray

Als je problemen hebt met de hechting, kun je altijd de meest voor de hand liggende oplossing gebruiken: lijm. Lijm en haarlak doen wonderen! Je hebt niet veel nodig – een dunne laag zorgt voor een geslaagde print. Sommige lijmen en haarlak worden speciaal voor 3D-printers verkocht, maar je standaardkantoorlijm of de haarlak van je vrouw werkt prima.

Maak je glas goed schoon voor je nieuw ‘plaksel’ aanbrengt

Zorg er voor dat het glas perfect schoon is voor je lijm of haarlak aanbrengt. Wat deze eerste laag bepaalt hoe goed de hechting van je print wordt.

De hoogte van je printbed aanpassen software en hardwarematig

Als bovenstaande methoden niet werken, wil je misschien je printbed zelf controleren.

Hardwarematig

Draaiknoppen onder je printbed om de hoogte aan te passen
Draaiknoppen onder je printbed om de hoogte aan te passen

Een ongelijkmatig geplaatste plaat resulteert in een ongebalanceerde print, met als gevolg dat de print scheeftrekt of zelfs van het bed afspringt.

Als het bed perfect waterpas staat, wordt er een gelijkmatige hoeveelheid materiaal in de eerste laag gelegd. Het kan even duren om de assen op je printer te levelen, maar het resultaat is de moeite waard.

Softwarematig

De afstand tussen je printkop en bouwplaat is ook erg belangrijk! Als je na het uitproberen van al deze oplossingen problemen hebt met de hechting, probeer dan de printkop dichter bij het bed te plaatsen.

Deze verminderde afstand zal de eerste laag beter op het bed drukken, waardoor een grotere lijndikte ontstaat voor een betere hechting. Let wel, dat als de spuitmond te dicht bij het bed ligt, het filament niet zal extruderen. Wees voorzichtig bij het vinden van de perfecte z-offset voor je printer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *