top 10 gratis 3d modeleersoftware - title image

Top 10 van gratis 3D modeleer software voor beginners

3D modelleren vergt veel oefening, maar iedereen kan het leren. Bekijk de top 10 gratis en eenvoudige 3D modelleersoftware voor beginners in 2020.

Voordat dat idee door het mondstuk van je 3D-printer kan worden verwezenlijkt, moet het eerst door iemand met 3D-modelleersoftware worden ontworpen. Deze digitale werkruimte stelt je in staat om 3D-vormen te creëren, te combineren en te verfijnen tot elk gewenst object dat je maar kunt bedenken.

Misschien ben je het beu om afhankelijk te zijn van 3D-modellen of een beginner die simpelweg wil leren hoe je ontwerpen kunt maken vanuit je eigen fantasie. Om dit te doen, moet je een van de vele 3D-modelprogramma’s op het internet uitzoeken en leren kennen.

3D modelleren voor beginners, of degenen die niet bekend zijn met de wereld van CAD, kan in het begin verwarrend en misschien een beetje frustrerend zijn, maar je opties kennen en de basisconcepten leren is de beste manier om te beginnen.

3D modelleren is een noodzakelijke vaardigheid als je je eigen objecten wilt maken of ontwerpen. Als beginner in dit vakgebied en met het huidige aanbod aan 3D-modelleersoftware kan het moeilijk zijn om er een te kiezen die aan je behoeften voldoet, maar maak je geen zorgen.

Hier is een lijst van de top 10 van 3D-modelleersoftware voor beginners, in willekeurige volgorde. Zelfs als je geen ervaring hebt, moet je de volgende programma’s met een beetje geduld en oefening kunnen gebruiken. Het beste is dat ze allemaal gratis (en relatief eenvoudig) te gebruiken zijn!

Overzicht
Software Bestandsformaten Platform
TinkerCAD OBJ, SVG, STL, PART Browser
Vectary OBJ, DAE, USDZ, GLB, gITF, STL Browser
SketchUp Free SKP, STL, PNG Browser
Meshmixer AMF, MIX, OBJ, OFF, STL, 3MF Windows, Mac, Linux
FreeCAD STEP, IGES, OBJ, STL, DXF, SVG, DAE, More Windows, Mac, and Linux
Sculptris OBJ, GOZ Windows and Mac
3D Slash 3dslash, OBJ, STL, FBX, Collada, gITF Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi or Browser
Wings 3D 3DS, FBX, OBJ, DAE, LWO, WRL, RWX, STL, XML

 

Windows, Mac, Linux
Leopoly OBJ, STL Browser
BlocksCAD DXF, OFF, STL Browser

 

TinkerCad

TinkerCad - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

TinkerCAD is een eenvoudig te gebruiken en gratis 3D-modelleringssoftware die door Autodesk is gemaakt.

Met een vriendelijke interface en veel onderwijsmateriaal is TinkerCAD ontworpen voor educatieve doeleinden, specifiek voor kinderen en mensen die geen ervaring hebben met 3D-modelleersoftware. Als een van de meest toegankelijke 3D-modelleersoftware die er bestaat, is deze online CAD-tool toegankelijk via je browser.

Het leert je alle basisconcepten van 3D, waardoor je een idee kunt omzetten in een CAD-model door simpelweg primitieve vormen, zoals kubussen, cilinders en bollen, te laten vallen en te verslepen. Van hieruit kun je elke vorm verplaatsen, roteren, schalen en vervolgens groeperen om het ingewikkelde 3D-model te maken dat je in gedachten had.

TinkerCAD biedt gebruikers ook de mogelijkheid om elektronische assemblages te ontwerpen, te programmeren en te simuleren, evenals een functie genaamd Codeblocks, die coderegels gebruikt om 3D-objecten te maken.

Deze gratis 3D modelleersoftware heeft ook een directe verbinding met verschillende 3D printerdiensten. Al met al kunnen beginners met een beetje oefening heel snel hun eerste 3D-model op TinkerCAD maken.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Studenten op instapniveau en mensen die geen ervaring hebben met 3D-modelleersoftware.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? De website van TinkerCAD

Vectary

vectary - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

Vectary beweert de “makkelijkste online 3D en AR ontwerptool” te zijn, en het heeft daar een heel goed argument voor.

Ten eerste is Vectary een online-gebaseerde software met de mogelijkheid om afbeeldingen in real-time in 3D te modelleren en te renderen. Het is gemaakt voor ontwerpers en makers die zich richten op grafisch ontwerp, productontwerp, spelontwerp en 3D printen, maar het kan gebruikt worden door iedereen die geïnteresseerd is in 2D en 3D modelleren.

Dit gratis 3D-modelleerprogramma vereist geen voorafgaande ervaring, alleen een basiskennis van de ontwerpconcepten. Het werkt met een sleepinterface waarbij je gebruik kunt maken van 3D-objecten uit de uitgebreide bibliotheek. Beginners kunnen ook gebruik maken van een assortiment aan vooraf gemaakte 3D-typografie, webheaders, verpakkingsontwerp en meer.

Naast de eenvoudig te navigeren interface, wordt Vectary ook geleverd met tools voor delen en samenwerken, waardoor het niet alleen leuk is om te gebruiken, maar ook gemakkelijk om verbinding te maken met anderen.

Hoewel er een gratis versie beschikbaar is, is er een limiet aan het aantal projecten dat je kan maken en slaat het ook een watermerk op je creaties. Desalniettemin is het een geweldig en krachtig hulpmiddel voor beginners om te leren. Als je besluit dat je Vectary leuk vindt en toegang wilt tot de premium versie, kost het je $12 per maand.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Beginners die meer willen leren over de wereld van productontwerp, videogame-ontwerp, grafisch ontwerp of 3D-printing.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? De website van de vectaris

Sketchup Free

Sketchup Free - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

SketchUp, door velen beschouwd als de makkelijkste en meest flexibele 3D-app die er is, bestaat al sinds 2000. Er zijn verschillende versies beschikbaar, waarvan één volledig vrij te gebruiken is.

We richten ons op de gratis versie, omdat deze het meest toegankelijk is voor beginners. Iedereen kan SketchUp Free gebruiken door simpelweg een account aan te maken op de website. De gratis versie is een browser-gebaseerde software en het is een geweldige keuze om mee te beginnen, vanwege de gemakkelijke leercurve, duidelijke en intuïtieve tools en een ongelooflijk gebruiksvriendelijke interface.

Het heeft misschien niet het volledige scala aan functies dat Premium en Studio bieden, maar raak niet in de war, zelfs SketchUp Free is een zeer krachtige tool. Je hebt nog steeds toegang tot een geweldige core 3D modeler, zodat je grote en complexe objecten kunt ontwerpen zonder beperkingen. Het wordt ook geleverd met een eindeloze reeks door gebruikers gegenereerde modellen die je kunt gebruiken, evenals 10GB aan cloud-opslag.

SketchUp is oorspronkelijk gemaakt voor architecten, ontwerpers en filmmakers, maar is een geweldige 3D-modelleersoftware voor zowel beginners als gevorderden. Als je besluit door te gaan naar de Premium versie, kun je zelfs plugins of tools toevoegen om de productiviteit en mogelijkheden van de software te verbeteren.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Beginners die hun vaardigheden op het gebied van 3D-modellering willen aanscherpen op een navigeerbare interface zonder al te veel beperkingen.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? SketchUp’s website

MeshMixer

Meshmixer - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

Meshmixer is een vrij eenvoudige 3D-modelleringssoftware die door Autodesk is ontwikkeld om gebruikers te helpen bij het manipuleren, aanvullen, verbinden en samenvoegen van 3D-modellen. Simpel gezegd is het net als Adobe Photoshop voor 3D-modellen of, zoals de website van de software het zegt, een “Swiss Army Knife” voor 3D-messen.

Dat maakt het een geweldig programma voor beginners, vooral voor degenen die nieuwsgierig zijn naar 3D-printing. Waarom? Nou, Meshmixer heeft functies die op maat gemaakt zijn voor 3D-printing escapades. Je kunt ondersteunende structuren toevoegen, het model op je printbed oriënteren en de convert-to-solid functie gebruiken om je ontwerp voor te bereiden op de 3D-printer.

Het is ook ideaal voor mensen die gebruik maken van 3D-scanning en die hun vers gevangen model willen opruimen en repareren. Als je het bekijkt vanuit het oogpunt van een basis 3D modelleertool, heeft Meshmixer de capaciteit om elk model te bewerken, te repareren en te optimaliseren. Het heeft ook verschillende beeldhouwwerktuigen voor volumes en oppervlakken, mesh repair, automatische oppervlakte-uitlijning, evenals verschillende manieren om je model te analyseren en te optimaliseren.

Er kan een lichte leercurve zijn om het meeste uit dit programma te halen, maar met een beetje tijd en geduld ga je van beginner tot expert. Het beste van alles is dat het volledig gratis is voor iedereen om te gebruiken.

Waar is deze gratis 3D modelleersoftware goed voor? Beginners die een STL-bestand of een 3D-scan willen voorbereiden op een 3D-afdruk.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? Website van Meshmixer

FreeCad

FreeCad - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

FreeCAD werd gelanceerd in 2002 en is een open-source parametrische 3D software die een alternatief is geworden voor andere dure software zoals AutoCAD. Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig 3D-ontwerpen aan te passen, waarbij al je wijzigingen worden opgeslagen en je terug kunt gaan naar elk punt in de geschiedenis van het model.

Zoals de naam al aangeeft, is het volledig gratis te gebruiken. Het heeft een complete set ontwerpgereedschappen waarmee gebruikers meer gedetailleerde en complexe modellen kunnen maken. De functies omvatten een modulaire architectuur die het mogelijk maakt om plugins op de kernapplicatie te monteren, een Sketcher voor 2D-vormen, robotachtige simulatie en een Path-module voor mechanische bewerkingen zoals frezen (CAM).

Deze 3D-modelleersoftware is misschien niet de eenvoudigste software voor beginners om mee te beginnen, maar als je de moeite neemt om dit programma onder de knie te krijgen, wordt je wereld echt opengesteld voor 3D-ontwerp. Deze software is open source, waardoor gebruikers en ontwikkelaars door de jaren heen nieuwe modules en tools kunnen toevoegen.

Waar is deze gratis 3D modelleersoftware goed voor? Dit is waarschijnlijk de beste optie voor beginners die volledig betrokken willen raken bij de wereld van CAD, niet voor de flauwekul.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? FreeCAD’s website

Sculptris

Sculptris - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

Sculptris is een 3D software die gericht is op digitaal beeldhouwen. Het kan worden beschouwd als een introductie tot de meer professionele software zoals Z-Brush, aangezien beide programma’s zijn ontwikkeld door Pixologic.

Ontworpen voor beginners die het domein van het 3D-ontwerp willen betreden, is Sculptris gemakkelijk te leren voor degenen die weinig ervaring hebben.

Dit unieke beeldhouwprogramma stelt gebruikers in staat om elke mesh te bewerken met een verscheidenheid aan penseelstreken. Het stelt gebruikers in principe in staat om een klomp klei te maken, die vervolgens met verschillende gereedschappen nauwkeurig kan worden uitgesneden. Je kunt ook de interne structuur van deze zogenaamde “klei” vormgeven, en ook texturen in kaart brengen en schilderen nadat je klaar bent met het vormgeven van je sculptuur.

De software is nog steeds gratis beschikbaar op de Pixologic website, maar is niet meer in ontwikkeling, dus ze waarschuwen je dat het misschien niet goed werkt op nieuwere besturingssystemen. Als je echter geïnteresseerd bent in het leren maken van digitale sculpturen, is het de moeite waard om het te proberen.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Beginners die meer geïnteresseerd zijn in het leren van digitaal beeldhouwen in plaats van het traditionele 3D CAD-modelleren.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? De website van Pixologic

3D Slash

3D Slash - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

3D Slash is een gratis browsergebaseerde 3D-modelleringssoftware die is ontworpen rond een bouwsteenworkflow, vergelijkbaar met het populaire spel Minecraft. Gebruikers kunnen individuele blokjes aanpassen met een groot aantal gereedschappen die je in je eigen werkplaats vindt, zoals een hamer, spaan, beitel, pulphout en een boor.

3D Slash’s kenmerkende benadering van 3D-modellering geeft de digitale ontwerpwereld een echt gevoel. Dit programma, dat op maat gemaakt is voor zowel beginners als experts, is eenvoudig te beheersen en laat je in een handomdraai 3D-afdrukbare modellen maken.

Het biedt een intuïtieve en praktische benadering van 3D-modelleren. Als je geen eigen 3D-printer hebt, kun je de modellen direct vanaf het platform naar een online 3D-afdrukservice sturen en deze direct naar je voordeur laten sturen.

Ondanks de eenvoudige interface blijven de ontwikkelaars van 3D Slash de software updaten en verbeteren. Met de nieuwste functie kunnen gebruikers bijvoorbeeld afbeeldingen en tekst direct op je model in kaart brengen, evenals een graveertool. Met 3D Slash heb je niet al te veel ervaring of training nodig, waardoor het een verleidelijke optie is voor studenten en beginnende makers.

Er is ook een betaalde versie van 3D Slash beschikbaar, die toegang biedt tot een uitgebreide functieset, waaronder een hogere resolutie, een breder kleurenpalet en projectmanagementhulpmiddelen.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Beginners die op zoek zijn naar een leuk en makkelijk te leren programma dat de overgang tussen 3D modelleren en 3D printen stroomlijnt.

Waar vind ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware? 3D Slash’s website

Wings 3D

Wings 3D - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

Wings 3D is een community-gedreven project dat al in 2001 werd gelanceerd en dat erin slaagt om een volledig pakket aan nuttige tools aan te bieden zonder beginners af te schrikken.

Wings 3D biedt een vereenvoudigde introductie tot 3D-modellering en maakt gebruik van een contextgevoelige gebruikersinterface die alleen relevante opties laat zien op basis van de gekozen tool. Deze interface is wat dit programma zo verteerbaar maakt voor beginners. Je kunt zelfs een beschrijving van elk menuonderdeel krijgen door er gewoon met de muis over te bewegen.

Wings 3D is uitgerust met een reeks geavanceerde functies die verrassend intuïtief zijn, waaronder AutoUV, een functie waarmee gebruikers eenvoudig afbeeldingen en texturen op het 3D-model in kaart kunnen brengen. Natuurlijk wordt het ook geleverd met eenvoudige hulpmiddelen zoals bewegen, schalen, draaien, afschuinen en lassen, evenals de mogelijkheid om te boetseren, spiegelen, buigen, magnetische maskering toe te passen en nog veel meer.

Tot slot is er een uitgebreide community die een back-up maakt van deze 3D-modelsoftware. Dit maakt het makkelijk om het programma te leren, verbinding te maken met anderen en uiteindelijk op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Waar is deze gratis 3D-modelleersoftware goed voor? Beginners die op zoek zijn naar een grote selectie aan tools en een interface die gemakkelijk te navigeren is.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? De website van Wings 3D

Leopoly

Leopoly - gratis 3d modeleersoftware voor beginners

Een andere optie die meer een 3D beeldhouwwerk is dan een CAD programma, Leopoly is een gratis browser-gebaseerd platform gemaakt door zSpace. Het is perfect voor beginners en studenten die de kunst van het maken, aanpassen en 3D printen van hun eigen modellen willen leren.

Leopoly is buitengewoon eenvoudig te leren en te bedienen, uitgerust met een eenvoudige interface en toegankelijke tools. Gebruikers kunnen beginnen met een bal van klei of andere basisvormen en hun eigen ontwerpen maken door middel van beeldhouwen, schilderen, embossing en meer.

Van daaruit kunnen nieuw gemaakte modellen worden klaargemaakt voor 3D-printing en direct naar je machine worden gestuurd. Leopoly-gebruikers krijgen ook toegang tot een volledig geïntegreerde bibliotheek vol met bestaande projecten waarop kan worden voortgebouwd, evenals verschillende customizers die het gemakkelijk maken om 3D-creaties te personaliseren.

Ontwerpen door zSpace voor educatieve doeleinden, er is ook een curriculum dat studenten en beginners door de basis van 3D-modellering leidt. Buiten de Leopoly Maker-tool biedt het bedrijf ook een productconfigurator, de ShapeLab VR-modelleringstool en andere oplossingen die de complexe wereld van 3D in jouw handen leggen.

Waar is deze gratis 3D modelleersoftware goed voor? Studenten en beginners die op zoek zijn naar een 3D modelleertool die zeer toegankelijk is en geschikt is voor 3D-printing.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? Leopoly’s website

BlocksCad

BlocksCad - gratis modeleersoftware voor beginners

We hebben allemaal goede jeugdherinneringen aan LEGO-stenen, maar wat als je deze eeuwenoude bouwstenen in de digitale wereld zou kunnen brengen? BlocksCAD is een gratis 3D modelleertool die het intense karakter van OpenSCAD vereenvoudigt door kleurrijke stenen te combineren met code.

BlocksCAD is ontwikkeld om kinderen te helpen bij het maken van 3D-modellen door middel van codering met alleen een script. Het is een geweldig educatief hulpmiddel voor mensen die op zoek zijn naar een meer geavanceerde benadering van CAD. In BlocksCAD worden alle commando’s vertegenwoordigd door kleurrijke blokken die als LEGO’s op elkaar gestapeld zijn. Als je tevreden bent met je werk, kun je het 3D-model renderen om het te inspecteren. Het voltooide ontwerp kan worden opgeslagen in het OpenSCAD- of STL-formaat.

Hoewel BlocksCAD is ontworpen voor studenten en beginners, is het nog steeds een beetje lastiger dan sommige van de andere 3D-modelleringsgereedschappen op onze lijst. Je moet de codeblokken op een samenhangende manier combineren om een solide 3D-object te maken.

Echter, als je eenmaal basiskennis van de taal hebt opgedaan via BlocksCAD, zul je uiteindelijk in staat zijn om deze vaardigheden te vertalen naar OpenSCAD. BlocksCAD is vereenvoudigd om te weten welke codeblokken compatibel zijn met elkaar en helpt gebruikers te begrijpen hoe bepaalde veranderingen in de code het resultaat van het 3D-model beïnvloeden.

Waar is deze gratis 3D-modelsoftware goed voor? Studenten en beginners die OpenSCAD willen gebruiken, maar eerst moeten leren hoe ze codering kunnen gebruiken om 3D-modellen te maken.

Waar kan ik deze gratis 3D-ontwerpsoftware vinden? BlocksCAD’s website

 

Bron: hier, Auteur: hier, Creative Commons(CC BY 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *