Namen onthouden als je deze snel vergeet

Ken je de gênante situatie dat je in bijvoorbeeld een meeting zit met pak ‘m beet 15 onbekenden en je hebt het verplichte nummertje van handen schudden en voorstellen achter de rug en 10 minuten later wil je iemand aanspreken en je weet niet meer hoe die persoon heet? Dan helpen de volgende tips zeker.

Namen onthouden bij ‘ handje schudden’

Als je het rijtje afgaat bij het voorstellen en handen schudden hebben de meeste mensen maar half de aandacht erbij. Als je nu tijdens het voorstellen de persoon goed aankijkt en zijn of haar naam zelf noemt blijft het veel beter hangen. Zeg bijvoorbeeld iets in de trant van “Hallo Erik, ik ben David” of “Leuk je te ontmoeten, Nadine”. Je kan dat ook in je hoofd doen als je denkt dat het geforceerd overkomt.

refereer slim aan iemand tijdens het overleg

Tijdens het overleg kan je refereren aan de naam van de persoon, bijvoorbeeld: “….Om in te haken op wat ‘Nadine’ net zei,…”  or “..zoals Hans net opmerkte..” of “…ik wil toch even op Tessa reageren…”.

Aan het einde van de bijeenkomst weet ik nog precies hoe iedereen heet. Mits de groep niet al te groot is.

Dit is ook handig als je aan de telefoon zit. Herhaal de naam in het gesprek nog minstens een keer extra, maar doe dit niet herhaaldelijk ( dat komt irritant over).

Een naam herhalen tijdens een gesprek werkt wonderen deze niet meer te vergeten

Gebruik de naam in het gesprek

Of het nu om een telefoongesprek of persoonlijk gesprek gaat, het herhalen van een naam zorgt er voor dat je deze beter onthoudt.

Accepteren dat namen moeilijk zijn is een belangrijke eerste stap, maar je moet meer doen dan dat als je je namen beter wilt onthouden. Een van de krachtigste technieken om iemands naam te onthouden is hem te gebruiken in een gesprek nadat je hem ontmoet hebt.

Hoe doe je dit zonder vervelend over te komen

De eenvoudigste manier om dit te doen is door je reactie te veranderen als je iemand ontmoet. In plaats van te zeggen: Leuk je te ontmoeten, moet je zeggen: Leuk je te ontmoeten, [naam van de persoon]. Het is een subtiele verandering, maar het effect op je hersenen is krachtig.

Als je de naam van de persoon hardop zegt, dwing je je hersenen om op een nieuwe manier met de informatie om te gaan. In plaats van alleen de naam te horen, schakel je nu alle delen van je hersenen (en lichaam) in die nodig zijn om de naam uit te spreken.

Dit resulteert in nieuwe neurale paden naar de naam van de persoon, wat op zijn beurt je herinnering verbetert.

Herhaal een naam niet te vaak

Om deze techniek nog doeltreffender te maken, gebruik je de naam van de persoon meer dan eens in het gesprek.

Dit kan enige oefening vergen om natuurlijk over te komen; iemands naam te veel gebruiken kan griezelig overkomen. Maar als je het goed doet, vergroot je niet alleen je kansen om je de naam van de persoon te herinneren – je geeft die persoon ook het fijne gevoel dat ontstaat bij het horen van zijn naam.

Gebruik de naam aan het eind van het gesprek

Als je niet zeker weet wanneer je iemands naam anders in een gesprek moet gebruiken, gebruik hem dan in elk geval als je uit elkaar gaat. Zeg niet alleen: Het was leuk je te ontmoeten. Zeg in plaats daarvan: Het was leuk je te ontmoeten, [naam van de persoon]. Dit is ook een goede gelegenheid om de persoon te vragen je aan zijn naam te herinneren als je die vergeten bent.

Oefenen met terughalen van de naam van iemand

Iemands naam gebruiken helpt om hem in je geheugen te verankeren, maar het is niet helemaal waterdicht. Om extra zeker te zijn dat je het niet vergeet, vraag je jezelf om de zoveel tijd mentaal af hoe de persoon heet. Hiervoor kan je hem of haar aankijken en bij jezelf in gedachten de naam te noemen. Staar niet te lang, want dat kan averechts werken 🙂

Hoe vaak moet je een naam herhalen

We raden aan dit een paar keer te doen. Eerst overhoor je jezelf minstens één keer tijdens het gesprek met de persoon. Zorg ervoor dat je niet wegzakt en de draad van het gesprek kwijtraakt, natuurlijk.

Wat je na het gesprek kunt doen

Als het gesprek afgelopen is, stel jezelf de vraag nogmaals. Schrijf eventueel de naam van de persoon op in je telefoon, samen met een notitie over wie ze zijn en hoe jullie elkaar ontmoet hebben.

Doe jezelf ten slotte een quiz over de naam aan het eind van de dag. Een van de beste manieren om er zeker van te zijn dat je dit doet is een dagboek bij te houden en de namen op te schrijven van iedereen die je ontmoette. Zet hier ook bij waar of waarover de ontmoeting ging. Dit helpt om ‘ links’  te leggen in je hersenen van situaties met mensen.

Hoe meer je kunt oefenen de naam van de persoon terug te halen, hoe groter de kans dat je hem onthoudt.

Stel je de meest gekke situatie voor in gedachten

Onze laatste tip om namen te onthouden is het gebruik van geheugensteuntjes. Dit zijn “hulpmiddelen” waarin je willekeurige, moeilijk te onthouden informatie (namen, telefoonnummers, enz.) koppelt aan levendige, gemakkelijk te onthouden informatie.

Een geheugensteun kan van alles zijn, van een acroniem tot een rijmpje tot een belachelijk verhaal.

Bijvoorbeeld, als je iemand ontmoet die “Arie” heet, kun je een woord bedenken dat rijmt op zijn naam (laten we zeggen “kanarie”).

Dan kan je een snel mentaal verhaal verzinnen waarin Arie op de rug van een kanarie vliegt bijvoorbeeld. Hoe gekker het voorbeeld, hoe beter de herinnering. Dit is overigens een techniek die ook voor ‘memory palace’  gebruikt wordt.

Het lijkt dwaas, maar dat is precies het punt: iemands naam verbinden met een levendig, dwaas beeld verandert willekeurige informatie in iets wat makkelijk te onthouden is.

Wat je kan doen als je iemands naam toch vergeten bent

Zelfs met alle geheugentechnieken van de wereld, zal er een moment komen dat je iemands naam toch vergeet. Wanneer dit gebeurt, is de beste aanpak om het toe te geven en de persoon te vragen naar zijn naam. Hij of zij zal namelijk zelf ook in de situatie hebben gezeten een naam niet te hebben onthouden. En dit is echt geen schande.

Hopen dat het weer ter sprake komt

Je kan ook hopen dat de naam in een gesprek ter sprake komt, zoals wanneer een andere persoon de kamer binnenkomt en hem begroet. Of je kunt wachten tot jullie twee contactinformatie uitwisselen (op dat moment kun je hem vragen zijn naam te spellen).

Ik raad deze technieken echter niet als regel aan. Hoewel je misschien geluk hebt, loop je ook het risico dat je de persoon onhandig aan iemand anders moet voorstellen… om dan te beseffen dat je zijn naam niet kent. Het is beter om eerlijk te zijn en gewoon te vragen: “Kun je me aan je naam herinneren?”

Wat je kan doen als je iemand aan een ander wilt voorstellen.

Je kan jezelf aardig in de nesten werken als het de bedoeling was hem voor te stellen aan een ander. Wat je ook kan doen is simpelweg aan je collega vragen zichzelf voor te stellen aan degene naast je. Zo forceer je de persoon waar je de naam van bent vergeten, hem te herhalen. Vergeet hem nu niet weer, of haak er direct op in door te zeggen ” [naam] is hier voor het overleg van dit of dat”.

Zo sla je twee vliegen in 1 klap, de persoon herhaalt zijn of haar naam, en jij doet hetzelfde door de naam hardop te noemen.

Dit laat ook zien dat je je genoeg in de persoon interesseert om je collega’s te ontmoeten.

Namen onthouden en mensen kunnen aanspreken is waardevol

Ik weet dat het onthouden van namen veel werk lijkt, maar ik verzeker je dat de moeite de moeite waard is. Je kent het warme gevoel dat je krijgt als iemand je naam zegt, dus je kunt je voorstellen hoe fijn het andere mensen zal doen voelen als je die van hen kunt zeggen.

En als je van het onthouden van namen eenmaal een gewoonte maakt, zal het steeds gemakkelijker gaan.

Waarom zijn namen moeilijk te onthouden?

Als namen zo belangrijk zijn, waarom zijn ze dan zo moeilijk te onthouden?

Namen zijn moeilijk te onthouden omdat het willekeurige informatie is. En mensen zijn verschrikkelijk in het onthouden van willekeurige informatie. Of we het nu hebben over telefoonnummers, historische data, of iemands naam, dit blijft lastig terug te halen als je hier geen methodes voor hebt.

Je hersenen hebben er niet direct plek voor

Willekeurige informatie is moeilijk te onthouden omdat er in je hersenen niet veel is om het mee te verbinden. Daarentegen brengt een voorwerp als een “koffiekopje” allerlei beelden naar boven. Een koffiekopje kan je doen denken aan je ochtendritueel, aan het merk koffie dat je drinkt, of aan het delen van een gesprek met vrienden.

Het is lastig er een beeld bij de naam te vormen

Namen roepen, voor het grootste deel, niet dezelfde levendige beelden op. Zeker, de naam van je ouders, broers of zussen, of partner kan veel herinneringen en beelden oproepen. Maar voor het grootste deel geven namen onze hersenen niet veel om aan vast te houden (vooral niet als we iemand voor het eerst ontmoeten).

Door hier vreemde situaties bij te bedenken krijgt een naam opeens veel meer waarde. ( Arie op de kanarie bijvoorbeeld)

Namen zijn lastiger te onthouden dan wat een persoon als beroep heeft

Gillian Cohen van het ‘ Human Cognition Laboratorium’  voerde twee experimenten uit waarinde  proefpersonen 12 foto’s van onbekende gezichten te zien kregen, samen met informatie over elke persoon.
Uit de experimenten bleek dat mensen beter waren in het koppelen van een gezicht aan een beroep dan een naam.

Dit laat zien dat het gemakkelijker is informatie (zoals het beroep van een persoon) op te roepen dan willekeurige informatie (zoals de naam van een persoon).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *