Exped Megamat 10 LW en LXW Review 2020

De Exped Megamat 10 LW en LXW review waar we over schrijven, zijn een geweldige keus als het je gaat om kampeergemak . Het is een luxueus matras dat makkelijk is op te bergen, en waar je heerlijk uitgeslapen op wakker wordt.

De grootste voordelen op een rij

  • Zeer comfortabel, R-waarde van 8.1!
  • Lekker warm, ook op koude ondergronden
  • Makkelijk en eenvoudig in gebruik

Het oordeel

De Exped Megamat 10 LW en LXW zijn al langere tijd favorieten van me. Het zijn ruime matrassen, zelfopblazend, en bieden je comfort en warmte. De schuimvulling isoleert de warmte goed met een dikte van 10 cm. Deze megamat biedt tevens voldoende ondersteuning, en zorgt voor een ontspannen slaapervaring.

De LXW is nog even een tandje breder en ideaal als je de tent wilt delen met je partner.

De matrassen zijn iets groter dan je gewend bent van camping matrassen, maar ligt bijna net zo lekker als je bed thuis. Het verschil in breedte tussen de 10 LW en de 10 LXW is 12 cm, de slaapmat is voor de rest precies hetzelfde.

Als je niet meer zou willen kamperen in verband met een slechte nachtrust, is dat met deze Exped matras verleden tijd.

Bekijk de laagste prijs voor deze matras hier

Slaapt als je eigen thuismatras

Een goede nachtrust is tijdens het kamperen belangrijk. Je bent onderweg, actief, en wilt uitgeslapen wakker worden. Rillen van de kou, of compenseren met dikke slaapzakken is niet meer aan de orde. Dankzij het schuim van de matras voel je niet meer dat je op een dunne of koude ondergrond ligt.

De ervaring die je wilt hebben, moet zijn alsof je lekker onder wol MAG kruipen, en niet moeten. En dat is precies de beleving van een Exped Megamat 10 LW.

Makkelijk mee te nemen

Exped Megamat 10 LW opgerold en ingepakt
Exped Megamat 10 LW ,opgerold en ingepakt

De matrassen zijn makkelijk mee te nemen, ondanks dat ze iets groter zijn dan een gemiddelde camping matras. De dikte speelt hier de grootste rol in, omdat hij eenmaal opgeblazen bijna 10 cm meet.

Afmetingen

Volledig opgerold en ingepakt zijn de afmetingen van de Exped Megamat 10 LW 22 cm bij 68 cm. Opgeblazen en uitgerold zijn de afmetingen 197cm bij 65cm. Voor de meesten tenten is dit geen probleem. Slaap je met z’n tweeen in een tent, dan is al snel je hele oppervlak hiermee gevuld.

Het formaat van een matras is belangrijk om rekening mee te houden, en in dit geval zelfs de moeite waard om meer ruimte voor te reserveren. de Exped Megamat 10 LW is niet de grootste matras op de markt, maar wel een van de meest comfortabele.

Gewicht

De Exped Megamat 10 LW weegt 2.3kg, de accessoires wegen samen  ca 220 gram ( Draagtas: 175 gram, Pomp 45 gram)

Comfortabel, waar je hem ook gebruikt

De megamat kan gebruikt worden de tent, maar is ook heel handig om uit te rollen in je auto. De matras houdt je warm, waar je hem ook voor gebruikt.

Isolatiewaarde

De Exped Megamat 10 heeft een isolatiewaarde (R-Waarde) van 8.1 , wat hoog is voor wat camping matrassen betreft. Dit maakt de matras voor alle seizoenen geschikt. De megamat kan bij extreem lage temperaturen worden gebruikt, tot -40 graden celcius. Het is een van de warmste matten die je kunt kopen.

Slaapcomfort

Wat betreft het slaapcomfort kan ik alleen maar zeggen dat hij net zo lekker ligt als het matras (met topper) thuis. Het schuim geeft iets mee, en voelt stevig aan. Ik heb bij het omrollen op het matras geen schuinte of ongelijkheid kunnen voelen, zoals je dat bij luchtbedden wel hebt. En met de 10 cm dikte houdt hij je lekker van de grond.

Hardheid

De hardheid van het matras is ook handig te regelen. Je kan via het terugslagventiel de hardheid precies zo instellen, als je hem zelf hebben wilt. Druk hem simpelweg naar binnen om wat lucht vrij te laten, tot je de gewenste hardheid te pakken hebt.

Probeer rekening te houden met het tijdstip waarop je dit doet. Als het matras in de zon licht en opgewarmd is, zal hij wat sterkte verliezen als het in de avond kouder wordt. ( natuurkunde 🙂 ) Ik krijg hem altijd precies zoals ik hem hebben wil, door hem iets strakker op te blazen, en ‘s avonds iets lucht er uit te laten.

Eenvoudig in en uitpakken

Dat een matras naast lekker slapen ook nog eens handig is, is een van de grote pluspunten van de Exped Megamat 10. Het opblazen en leeg laten lopen gaat eenvoudig.

Zelfopblazend

Zelfopblazende matrassen zoals deze gaat de luxe voorbij. De kwaliteit van het schuim zorgt er voor dat het matras er wat langer over doet om volledig opgeblazen te zijn. Uitrollen en ca 10-15 minuten wachten, meer is er niet van om dit matras op dikte te krijgen. En dankzij de meegeleverde pomp, pas je eenvoudig de hardheid aan als je dit lekker vindt. De meegeleverde pomp is compact, op te rollen, en kost 12 tot 15 keer pompen om hem lekker stevig te krijgen.

Leeg laten lopen

Het matras loopt niet vanzelf leeg, daarvoor is het een zelfopblazend matras. Het leeg laten lopen en oprollen gaat overigens supersnel. Aangeraden wordt het ventiel open te zetten, en vanaf het voeteneind de matras rustig en losjes op te rollen. Wanneer de meeste lucht op deze manier er uit is, rol je hem weer uit, en begin je nu strak op te rollen richting het ventiel. Door dit twee keer te doen haal je maximaal lucht uit het bed, en rol je hem op tot het kleinst mogelijke formaat.

Handigheid van de ventielen

handigheid van de ventielen van de megamat 10 LW en LXW

De ventielen op het matras hebben beide hun eigen functie. Er is er een aanwezig om hem op te blazen, en een om hem leeg te laten lopen. Tijdens het napompen van het matras kan er geen lucht ontsnappen.

Opbergen voor langere tijd

Gebruik je het matras een poos niet, berg het dan uitgerold op en laat het ventiel openstaan. Het matras moet kunnen ademen. Door temperatuursverschillen (condens) kan er vocht opbouwen, en je wilt dit kunnen laten verdampen. Je kan het matras ook opbergen door hem op zijn zijkant te zetten, achter een bankstel bijvoorbeeld.

Meenemen

Meenemen van de Exped Megamat 10

De Exped Megamat 10 wordt geleverd met een opbergzak, die al net zo handig is als het matras zelf. De opening is gechikt om het hele matras, als opgerold pakketje, ineens kwijt te kunnen. Hierdoor heb je geen geworstel meer nodig om een tas er omheen te frummelen. Je legt hem als het ware in zijn tas, en je sluit de tas door hem dicht te rollen, en vast te klikken met de handige sluiting.

De specificaties van de Megamat 10 LW en LXW op een rij

Snel weten waar je aan toe bent? Lees hier nog even alle specificaties van deze matrassen door (bron) :

Megamat 10 LW Megamat 10 LXW
Temperatuur Tot min -40 Tot min -40
R-Waarde 8.1 8.1
Dikte 10 cm 10 cm
Lengte 197 cm 197 cm
Breedte Schouderhoogte 65 cm 77 cm
Breedte Voeteneind 65 cm 77 cm
Gewicht 2275 gram 2600 gram
gewicht pomp 45 gr 45 gr
gewicht opbergtas 150 gr 175 gr
Ingepakte afmetingen – Hoogte 67 cm 79 cm
Ingepakte afmetingen – Diameter 22 cm 25 cm
Ingepakte afmetingen – Volume 25 liter  39 liter
Wat wordt er meegeleverd: Matras, Mini pomp, opbergtas, reparatieset, instructies en reparatiegids. Matras, Mini pomp, opbergtas, reparatieset, instructies en reparatiegids.
Garantie 5 Jaar 5 Jaar

 

Als ik dan toch wat over de Exped Megamat 10 te zeuren moet hebben

Ik kan natuurlijk beginnen over het feit, dat ik er van baal dat ik thuis een ander matras heb. Dit matras voldoet namelijk net zo goed..! Maar de volgende twee punten zijn denk ik wel de belangrijkste.

De Exped Megamat 10 doet  er lang over, ten opzicht van andere matrassen, om op te blazen. Daar waar andere matten in 3-5 minuten klaar zijn, doet de Megamat 10 er 10-15 minuten over. Dus als je na een lange rit niet kan wachten om te gaan liggen, zal je het matras zelf moeten helpen opblazen.

Dan is er nog het formaat van het ding. Het is een van de grootste eenpersoons matrassen die ik hebt. Het pakket dat ik ontving was ook aanzienlijk. Zelfs voor een matras dat fabrieksaf is ingepakt. Meestal verwacht je dan het kleinst mogelijke formaat.

Over de prijs kan ik niet klagen. Je krijgt simpelweg echt waar voor je geld, en slaapt op een kwaliteit die je ook thuis op je bed zou willen hebben. Daarnaast is hij duurzaam, stevig, en krijg je 5 jaar garantie van Exped.. Echt niet mis. En op dit matras ligt je er zeker niet wakker van 😉

Je vindt de Exped Megamat 10 LW en LXW hier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *