JBL Boombox 3 vs 2 review

Ontdek de krachtige en robuuste JBL Boombox 3, een luidspreker die ongelooflijke prestaties en een heel nieuw niveau van bas biedt.

Met een instelbare EQ, een duurzaam ontwerp en compatibiliteit met JBL’s steeds groeiende ecosysteem van luidsprekers is de Boombox 3 perfect voor je muziekbehoeften onderweg.

Duik in deze uitgebreide review voor meer informatie over de functies, de prijs en hoe hij zich verhoudt tot zijn voorgangers.

Specificaties

  • Winkelprijs: 499 Euro
  • Gewicht: 7,35 Kg
  • IP-classificatie: IP67
  • Batterijcapaciteit: 72,6 wattuur
  • Geadverteerde levensduur van de batterij: 24 uur
  • Werkelijke batterijduur bij 80% volume: 8 uur
  • Oplaadpoort: AC-poort
  • Bluetooth-versie: 5.3
  • Audio codec: SBC
  • USB-poorten: 1 USB A uit poort
  • Luidsprekeropstelling: Dubbele 3,2-inch naar voren gerichte woofers, dubbele 3/4-inch naar voren gerichte tweeters, naar voren gerichte subwoofer, dubbele passieve radiatoren
  • Instelbare EQ: Ja
  • Compatibel met JBL PartyBoost: Ja

Boombox 3 vs Boombox 2

De belangrijkste verschillen tussen de JBL Boombox 3 en Boombox 2 zijn:

Ontwerp:

De Boombox 3 heeft een prominenter JBL-logo op de voorkant en een metalen draaggreep, terwijl de Boombox 2 een plastic handgreep heeft. De Boombox 3 is ook zwaarder, met een gewicht van 14,7 pond tegenover de 13 pond van de Boombox 2.

Luidsprekeropstelling:

boombox 3 opstelling van de luidsprekers met zichtbare naar voren gerichte woofer

De Boombox 3 heeft een andere luidsprekerconfiguratie, met een naar voren gerichte subwoofer, iets kleinere 3,2-inch woofers voor het middenbereik, en tweeters bovenop de woofers voor het middenbereik. De Boombox 2 daarentegen heeft twee 4-inch naar voren gerichte woofers en twee 3/4-inch naar voren gerichte tweeters.

Geluidskwaliteit:

De Boombox 3 heeft een helderder stock EQ en meer bas dan zijn voorganger, dankzij de extra subwoofer. De instrument scheiding is vergelijkbaar tussen de twee, maar de Boombox 3 kan harder en klinkt niet langer nasaal of vlak bij hogere volumes.

Opladen:

De Boombox 3 laadt op via een AC-poort, waardoor een extern voedingsblok(, die voor de Boombox 2 nodig was), niet meer nodig is.

Bluetooth Connectiviteit:

De Boombox 3 gebruikt Bluetooth 5.3, terwijl de Boombox 2 een oudere versie van Bluetooth heeft.

Instelbare Equalizer:

De Boombox 3 komt met een instelbare EQ, een nieuwe functie voor JBL luidsprekers.

De Boombox 2 heeft ook een firmware-update gekregen die een instelbare EQ heeft toegevoegd.

Het is belangrijk op te merken dat de Boombox 3 weliswaar enkele verbeteringen biedt ten opzichte van de Boombox 2, maar dat hij nog steeds enkele tekortkomingen heeft, zoals zijn helderdere standaard EQ en het ontbreken van USB-C poorten.

Over het geheel genomen biedt de Boombox 3 echter betere prestaties en geluidskwaliteit dan de Boombox 2.

boombox 3 equalizer te bedienen vanuit de app

Prijs en beschikbaarheid

Wat de prijs betreft… de Boombox 3 kost € 499. En persoonlijk vind ik dat een beetje verrassend, want de Boombox 3 is een van de weinige luidsprekers van JBL die geen prijsverhoging heeft gekregen. Desalniettemin, als je deze luidspreker wilt oppikken, kan je hem online bestellen.

Ontwerp en esthetiek

Laten we het nu eerst hebben over het ontwerp van deze luidspreker. De Boombox 3 heeft nu dat enorme JBL Logo op de voorkant, waarvan ik weet dat sommige mensen er geen grote fan van zijn… maar wat prestaties betreft onbelangrijk.

Draagbeugel en draagbaarheid

Maar iets wat ook een beetje anders is aan deze luidspreker is de draaggreep. Het handvat van de Boombox 3 is nu van metaal… persoonlijk ben ik onverschillig over het uiterlijk en het gevoel van dit handvat… maar ik zou toch willen dat de Boombox 3 een schouderriem had zoals de Xtreme 3. Nu is de Boombox 3 nog steeds een draagbare luidspreker en gemakkelijk genoeg om mee te nemen… maar hij is merkbaar zwaarder dan zijn voorgangers. De Boombox 3 weegt 14,7 pond… terwijl de Boombox 2 en de originele Boombox respectievelijk 13 en 11,5 pond wegen. En deze gewichtstoename van de Boombox 3 is goed merkbaar. Maar zoals gezegd, de Boombox 3 is nog steeds gemakkelijk genoeg om mee te nemen.

Cilindrisch ontwerp en duurzaamheid

Het enige dat je in gedachten moet houden bij het cilindrische ontwerp van deze luidspreker is dat als je hem in de kofferbak van je auto gooit… je hem op de een of andere manier…. moet vastzetten. Anders gaat hij gewoon door je kofferbak rollen. Maar dankzij zijn grotendeels met stof omwikkelde behuizing zal de Boombox 3 geen probleem hebben om voortdurend misbruik te weerstaan, hetzij door het rollen in je kofferbak, hetzij door stoten of schrammen.

Robuustheid en IP67-classificatie

En in het algemeen is de Boombox 3 een robuuste luidspreker met een IP67 classificatie… wat betekent dat hij zowel stof- als waterbestendig is. Zowel de Original Boombox als de Boombox 2 zijn IPX7… wat betekent dat ze waterbestendig zijn… maar eerlijk gezegd zou ik niet te veel aandacht besteden aan deze IP-classificatie, want al deze luidsprekers zijn even robuust. JBL probeert hier alleen de specificaties op te vullen. Weet gewoon dat de Boombox 3 niet bang is voor water of voor een regenbui… en duw die passieve radiatoren aan de zijkanten er niet in… en je zit goed.

Batterijduur en prestaties

Maar laten we het nu eens hebben over de technische specificaties… de Boombox 3 heeft net als de Boombox 2 een 72,6 wattuur batterij in zich, en deze is eigenlijk iets kleiner dan de originele Boombox die een 74 wattuur batterij in zich heeft. Al deze luidsprekers hebben echter dezelfde geadverteerde batterijduur van 24 uur… maar die geadverteerde batterijduur op al deze luidsprekers is met deze luidsprekers spelend op 50% volume, wat al een goed luistervolume is. In de praktijk heb ik gemerkt dat de Boombox 3 met 80% volume goed is voor ongeveer 8 uur afspeeltijd, hetzelfde als de Boombox 2.

Geluidskwaliteit en vergelijking

Nu zal ik zeggen dat dit een goede zaak is, aangezien de Boombox 3 meer luidsprekers heeft om aan te sturen dan de Boombox 2… Maar ik heb ook gemerkt dat de Boombox 3 een helderder geluidssignatuur heeft. Dus deze luidspreker klinkt iets luider dan de Boombox 2 als ze allebei op 80% volume spelen… maar de bas is net zo sterk als die van de Boombox 2.

Verbeteringen in het opladen

Maar iets wat ik wel waardeer aan de Boombox 3 is dat hij nu oplaadt via een AC-poort. Er is niet langer een externe voedingskabel die je bij de Boombox 2 en de originele Boombox in de gaten moet houden. En persoonlijk heb ik het gevoel dat dit het leven wat gemakkelijker maakt, omdat het gemakkelijker is om deze kabel te vervangen als er iets mee gebeurt… of als je naar een vriend gaat en je moet je luidspreker opladen, dan is de kans groot… dat ze zo’n kabel hebben.

Bluetooth Connectiviteit en Audio Codecs

Als het gaat om Bluetooth connectiviteit… de Boombox 3 gebruikt Bluetooth 5.3, maar wat belangrijker is, deze luidspreker kan met 2 apparaten tegelijk worden verbonden zodat jij en een vriend allebei DJ kunnen zijn, en deze luidspreker heeft over de hele linie nul latentie bij het bekijken van films of video’s op je telefoon, of je nu een iPhone of een Android toestel gebruikt. En als het gaat om audiocodecs, gebruikt de Boombox 3 helaas nog steeds alleen SBC.

Bedrade aansluiting en audio-aansluiting

Maar als je wilt, kun je nog steeds een bedrade verbinding gebruiken op deze luidspreker, want hij heeft nog steeds een audio-aansluiting. Maar nu komen we bij een van de dingen waarvan ik zou willen dat JBL ze anders had gedaan.

USB-poorten en oplaadmogelijkheden

Helaas zit er op de Boombox 3 geen USB-C poort waarmee je hem als bedrade verbinding kunt gebruiken zoals op de Xtreme 3… en je kunt er ook je eigen apparaten mee opladen. In plaats daarvan heeft de Boombox 3 nog steeds een enkele USB-A out-poort, zodat je je eigen apparaten kunt opladen. En persoonlijk vind ik dat JBL deze USB-A out poort gewoon moet afschaffen, want de meeste telefoons worden tegenwoordig geleverd met USB-C kabels… en je kunt er geen USB-stick op aansluiten zoals bij sommige andere luidsprekers.

Aansluitingen en verwachtingen

Maar over het algemeen klaart de poortopstelling van de Boombox 3 de klus en lijkt hij erg op de poortopstelling van de Boombox 2… maar ik had echt gehoopt dat de Boombox 3 dubbele USB-C poorten zou hebben waarmee je je eigen apparaten zou kunnen opladen en gebruiken als bekabelde verbindingen.

Luidsprekeropstellingen en ontwerp

Wat betreft de luidsprekeropstellingen hebben zowel de Originele Boombox als de Boombox 2 dubbele 4 inch naar voren gerichte woofers, dubbele 3 kwart inch naar voren gerichte tweeters en dubbele passieve radiatoren die uit de zijkanten schieten. Terwijl bij de Boombox 3 deze luidspreker redelijk anders is. De Boombox 3 heeft nog steeds de dubbele passieve radiatoren die uit de zijkanten schieten… maar deze luidspreker heeft nu ook een naar voren gerichte subwoofer.

Vergelijking van de geluidskenmerken

Zoals je zojuist hebt vernomen, klinkt de Boombox 3 wat helderder dan zowel de Boombox 2 als de originele Boombox. De hoge tonen van de Boombox 3 zijn prominenter aanwezig. En persoonlijk ben ik niet verbaasd dat de Boombox 3 helderder klinkt dan zijn voorgangers, omdat alle recentere luidsprekers van JBL een helderder EQ hebben.

Instelbare EQ en geluidsaanpassing

Maar gelukkig heeft de Boombox 3 een instelbare EQ, wat een nieuwe functie is voor JBL luidsprekers in het algemeen. En persoonlijk gebruik ik deze luidspreker graag met de bas 2 klikken hoger en de hoge tonen een klik lager. Met deze instelling vind ik deze luidspreker veel evenwichtiger klinken. Dankzij een recente firmware update heeft de Boombox 2 nu ook een instelbare EQ.

Prestatievergelijking

Maar over het geheel genomen vind ik dat de Boombox 3 een vergelijkbare instrument scheiding heeft als de Boombox 2. Terwijl de originele Boombox in vergelijking wat smaller klinkt. Maar de Boombox 3 heeft zeker, bij gebruik met de juiste EQ instellingen, merkbaar meer bas dan deze twee andere luidsprekers, dankzij de extra subwoofer. En wat betreft het maximale volume hebben zowel de Boombox 3 als de Boombox 2 een hogere output dan de Original Boombox.

Prestatieverhogingen van de boombox 3 tov 2

Maar met al deze luidsprekers… als je ze gebruikt terwijl ze zijn aangesloten, krijg je een merkbare prestatieverbetering. Ze worden allemaal een beetje luider en ze krijgen merkbaar meer bas. Maar toch, zelfs als de Boombox 2 is aangesloten, wordt hij niet zo luid of heeft hij niet zoveel bas als de Boombox 3. Dus over het geheel genomen presteert de Boombox 3 beter dan de Boombox 2… en dit is een veel grotere prestatieverbetering dan wat we zagen toen we van de originele Boombox naar de Boombox 2 gingen. De prestatieverbetering die we zien van de Boombox 2 naar de Boombox 3 is echter vooral meer bas en luider.

PartyBoost compatibiliteit

De JBL Boombox 3 maakt gebruik van JBL’s PartyBoost, wat betekent dat je hem kunt koppelen aan andere JBL luidsprekers die ook Partyboost gebruiken, zoals een andere Boombox 3, een Boombox 2, Xtreme 3, Charge 5, Pulse 4, Flip 6, flip 5, of aan de opkomende Pulse 5. Je kunt echter geen Boombox 3 koppelen aan een van JBL’s oudere luidsprekers die JBL Connect Plus gebruiken.

Voordelen van PartyBoost

Hoofdzakelijk kun je een veel grotere afstand tussen je luidsprekers hebben… en ook zijn je luidsprekers veel sneller met elkaar verbonden. Het enige waar je hier rekening mee moet houden is dat je je Boombox 3 niet kunt koppelen aan een van JBL’s grotere Partybox luidsprekers… en ook, als je links en rechts stereogeluid wilt hebben, moet je twee exact dezelfde luidsprekers hebben.

PartyBoost ervaring en aanbeveling

Maar over het geheel genomen is PartyBoost van JBL mijn favoriete luidspreker koppelingsprotocol. Je drukt gewoon op de knop van elke luidspreker, ze synchroniseren, beginnen muziek af te spelen, en overslaan is geen probleem. Als je van plan bent meerdere luidsprekers aan te schaffen en als je van plan bent ze altijd te koppelen… dan raad ik JBL ten zeerste aan. Bovendien heeft JBL een vrij groot assortiment luidsprekers om uit te kiezen… en voorlopig… ziet het ernaar uit dat hun assortiment zal blijven groeien.

Conclusie

Geluidskwaliteit en prestaties

De JBL Boombox 3 biedt een indrukwekkende geluidskwaliteit, met een hogere output dan zijn voorgangers, waardoor hij aanzienlijk luider is. De toevoeging van een naar voren gerichte subwoofer verbetert de bas en elimineert het nasale en vlakke geluid bij hogere volumes, zoals bij de vorige modellen.

Instelbare EQ en connectiviteit

Nieuw voor JBL is de instelbare EQ, waarmee je het geluid kunt afstemmen op jouw voorkeur. De Boombox 3 biedt ook een robuust ecosysteem van compatibele JBL luidsprekers voor wie zijn audio-installatie wil uitbreiden.

Kleine nadelen

Ondanks zijn indrukwekkende prestaties heeft de Boombox 3 een paar tekortkomingen, zoals een helderder voorraad EQ, het ontbreken van USB C-poorten voor opladen en bedrade verbindingen, en het ontbreken van een ingebouwd draaghandvat.

Eindoordeel en aanbeveling

Over het geheel genomen is de JBL Boombox 3 een zeer aan te bevelen luidspreker, die krachtig geluid en een instelbare EQ biedt, ondanks enkele kleine nadelen. Als je overweegt meerdere JBL luidsprekers aan je opstelling toe te voegen, biedt de Boombox 3 een solide basis voor een divers en veelzijdig audiosysteem.