Overzicht van alle onderdelen pomp en doos van de sunsun hw-302

SunSun buitenfilter HW-302 review

In deze sunsun hw-302 review vertel ik je meer over mijn ervaring met dit model aquariumpomp .

Aangezien mijn nieuwe hobby ook vraagt om een degelijke aquariumpomp heb ik dit model aangeschaft via bol.com

Na het ontvangen van deze pomp heb ik wat aanpassingen moeten doen, en zijn me een paar dingen opgevallen.

Lees hier meer over deze aquariumpomp

De sunsun filter HW-302 review, een degelijke aquariumpomp voor beginners?

afbeelding van de bovenkant van de pomp met slangaansluiting en startpomp

Dat de sunsun hw-302 een degelijke aquariumpomp is kan ik gelijk melden. Er zijn echter bij alle modellen die voordelig zijn vaak wat haken en ogen om rekening mee te houden.

Actuele prijzen voor de HW-302 vind je hier

Wiltec aquarium filter of sunsun buitenfilter

Het filter wordt gemaakt in China, en onder de naam sunsun is deze ook te vinden in de buitenlandse webshop. De grootste importeur van deze filters is Wiltec, welke de pompen ook voorziet van hun eigen sticker.

De buitenfilters hebben verschillende oplagen, en wij hebben gekozen voor het buitenfilter zonder UV. Een buitenfilter met UV is bijvoorbeeld de HW-702:

Het wiltec (of sunsun) aquariumfilter heeft een paar haken en ogen. En we hebben uitvoerig getest of het filter geschikt is voor aquariums van verschillende formaten.

De haken en ogen hebben we voor je opgeschreven, om te bepalen of hij geschikt is voor jouw aquarium

Haalt de hw-302 buitenfilter voor je aquarium de 1000 liter?

afbeelding van water

We hebben bekeken of dit buitenfilter de 1000 liter per uur ook daadwerkelijk haalt. En of 1000 liter wel geschikt is voor kleinere aquariums.

Een pomp in het algemeen is geschikt voor je aquarium wanneer deze een bepaalde hoeveelheid water kan circuleren.

Met 1000 liter per uur kan je aquariums tot 400 liter filtreren.

Aangezien ons aquarium net 50 liter is, hebben we aan deze pomp meer dan voldoende. Ik kan immers de doorvoer regelen, en hem zo geschikt maken voor een kleiner aquarium.

Helaas was het regelen van de doorboer niet nodig, omdat zich direct een probleem voordeed met de doorvoer.

Een probleem met de doorvoer van het water.

De HW-302 heeft een probleem met de doorvoer van het water. De doorvoer van deze pomp is namelijk niet gelijk aan 1000 liter per uur.

Of de pomp nu hoger of lager wordt geplaatst, ten opzichte van het waterniveau.

We hebben dit op de volgende manier getest.

Test van de doorvoer van de pomp

schematische afbeelding waarop de pomp doorvoer te zien is

We hebben de doorvoer van de pomp getest door de ‘kop’ van de pomp in een bak water te leggen (tot net onder de rand). Met een slang van 30 cm hebben we een maatbeker van 1 liter vol laten lopen, en de tijd gemeten tot deze vol was.

Bij 1000 liter per uur zou een maatbeker vol moeten zijn in 3.6 seconden precies. Echter duurde dit bij herhaalde tests gemiddeld 6,9 tot 7,2 seconden. Wat gelijk staat aan ongeveer 521 liter per uur.

Dit hebben we met de volgende rekensom uitgerekend:

 • 60 sec * 60 minuten = 3600 seconden (1 uur)
 • 3600 seconden / 1000 liter = 3,6 seconden
 • 3600 seconden / 6,9 = 521 (,7391304347826)

Zonder filtermateriaal of andere slangen aangesloten te hebben, kwamen we niet hoger uit dan maximaal 521 liter per uur. Wat minder is dan de beloofde 1000 liter per uur.

Aangezien een defect altijd mogelijk is hebben we een tweede pomp getest die precies dezelfde afwijking vertoonde.

De test voor waterdoorvoer kan je hier terugkijken:

Lager plaatsen kan de doorvoer van water verminderen

Een pomp zoals deze heeft een maximum ‘opvoerhoogte’ van 1.4 meter. Wat betekent dat hij het water niet verder omhoog kan pompen dan tot deze hoogte. Het zal de pomp daarom moeite kosten, om iets lager dan dit het water op te voeren.

Als de doorvoer eenmaal op gang is helpt het ‘hevelen’ van het water gelukkig wel mee. Het water dat uit de bak naar beneden loopt, wordt door de pomp makkelijker doorgevoerd naar boven.

Elke centimeter dat het water in het begin omhoog gepompt moet worden, zorgt voor een lagere doorvoer van water.  Als je zoals de meeste aquaristen de bak op 70 cm hebt staan en de pomp op de vloer, moet hij het water ca. 50cm. opvoeren om op gang te komen. Dit gaat het makkelijkst als het systeem volledig met water gevuld is. Volledig gevuld betekend beide slangen gevuld met water.

Ik heb de pomp getest door deze ongeveer 1 meter lager te zetten dan de bovenkant van het aquariumwater, de doorvoer was op dit punt nog ca. 250 liter per uur, met een volledig gevuld systeem.

Conclusie voor waterdoorvoer

Ik kan niet anders concluderen dat dit model van Wiltec de Sunsun HW-302 niet voldoet aan de beloofde 1000 liter per uur. Maar dat maakt het geen slecht buitenfilter.

In mijn geval zou ik er voldoende aan hebben om het aquarium van 50 liter te kunnen filteren, ruim zelfs.

Maar voor gebruikers met een grotere bak,  zit je snel met een probleem. En wat als je in de toekomst wilt overstappen naar een groter aquarium? in dat geval zal dit model niet kunnen voldoen aan de benodigde doorvoer.

Prijzen voor deze pomp zijn wel redelijk met ca. 65.- , alle actuele prijzen en aanbiedingen zijn hier te vinden.

 

Kan ik de doorstroom van water zelf regelen

uitvergrote foto van de waterklep om de doorvoer mee te regelen

De doorstroom van het water kan worden geregeld met behulp van de klep waar de slangen aan gekoppeld worden. Hierop zit een hendel waarmee je de pomp ook kunt loskoppelen.

Door deze hendel iets terug te zetten richting het losmaken van deze koppeling, worden de slangen iets dichtgezet, en kan je de doorvoer enigsinds regelen. Let er wel op dat dit ook de hendel is om de kop mee los te maken van het reservoir. Dus zet hem niet te ver dicht.

Maakt de pomp veel geluid?

De pomp van de Hw-302 maakt relatief weinig geluid. Er klinkt tijden het werken een zachte brom welke niet storend is overdag.

Tijdens het gebruik kan het wel voorkomen dat de pomp harder gaat brommen. Soms komt dit door een luchtbel, en in andere gevallen kan dit door onbalans in de pomp voorkomen.

Je kan hier een voorbeeld van het brommen bekijken/luisteren:

Het harder brommende geluid hebben we alleen kunnen verhelpen door de pomp kort uit/aan te zetten. Soms is dat wat vaker nodig tot hij ‘stiller’ werkt.

Brommend geluid tegengaan

Het brommende geluid van een pomp kan te maken hebben met teveel lucht in het systeem, vooral in en rond de pomp zelf. Voordat je de pomp inschakelt is het daarom belangrijk water in het systeem te pompen met de rode knop op het deksel.

Als beide slangen ( van en naar de pomp ) met water gevuld zijn, kan de pomp ingeschakeld worden. Als deze een poosje gelopen heeft ( 5 minuten ) kan je de bak optillen en deze rondbewegen om eventueel lucht tussen het filtermateriaal los te maken zodat er minimale luchtbellen aanwezig zijn.

Als het brommende geluid aanhoudt, en je weet zeker dat het systeem volledig onder water zit, kan je ook een probleem met de pomp zelf hebben. In dat geval is het verstandig contact met de verkoper op te nemen. In veel gevallen wordt er een nieuw onderdeel omgeruild. Houdt er wel rekening mee dat je een ‘noodpomp’ hebt, want vaak vragen ze je het defecte onderdeel op te sturen, voor ze een nieuwe naar jou toesturen.

Welke sunsun filter onderdelen worden meegeleverd met de HW-302

voorbeeld van accessoires en filtermedia die worden meegeleverd

Het aquariumfilter wordt geleverd met filtermedia voor de 3 filterniveaus. De filtermanden met praktische handgrepen kunnen individueel met het filtermateriaal worden gevuld. Houd er rekening mee dat de filtermaterialen van grof tot fijn moeten worden gesorteerd( van fase 1 naar fase 3).

De eerste filtertrap bovenaan, het zogenaamde voorfilter, houdt grof vuil efficiënt tegen en verlengt de levensduur van het biologische filtermateriaal dat zich in de onderstaande filtertrappen bevindt. Het voorfilter kan eenvoudig worden verwijderd en is gemakkelijk schoon te maken.

Filtermedia:

het meegeleverde filtermateriaal is een basisuitrusting voor het externe filter van het aquarium.

van beneden naar boven vindt je in de pomp het volgende terug:

 • 1e fase: mechanisch / semi-biologisch filteren
 • Fase 2: biologische filtering
 • Fase 3: chemische filtering (actieve kool, turf, fosfaat ex enz.)

Keramische ringen

voorbeeld van de meegeleverde keramische ringen

Keramische glazen ringen voor montage van interne of externe filters. Mechanisch werkende filtermedia worden voornamelijk gebruikt om zwevende deeltjes te verwijderen. Dankzij hun speciale vorm en groot oppervlak wervelen keramische ringen het water in de filtermand. Op deze manier kunnen zwevende deeltjes bezinken tijdens het zinken en worden grove vuildeeltjes uit de watercyclus verwijderd. Bovendien zorgen ze voor optimale omstandigheden voor de afzetting van filterbacteriën en verminderen zo de nitrietbelastingpieken, beter dan conventionele filtermaterialen.

Filterwatten – filtervlies

meegeleverde filterwatten en spons

filtermedia zoals fleece, watten of sponzen zijn een belangrijk onderdeel voor in een aquariumpomp zoals de hw-302.
Grove vuildeeltjes kunnen worden geabsorbeerd door deze filterwatten, ze reinigen het water van grove verontreinigingen en bieden optimale omstandigheden voor de afzetting van filterbacteriën.

Filtermat

voorbeeld van de meegeleverde filtermat

filtermatten gebruiken gestructureerde materialen bestaande uit poreuze, fenolvrij speciaal schuim. Doorspoeld met water, houden ze mechanisch grove en fijne deeltjes vast. Na een opwarmperiode nestelen bacteriën zich in het weefsel, wat zorgt voor een verdere intensieve biologische afbraak van verontreinigende stoffen. Wasbaar en herbruikbaar.

Bio ballen

voorbeeld van de zwarte bio ballen die meegeleverd worden

Bio-bollen worden in de aquaristiek gebruikt als zowel mechanische als biologische filtermedia. Ze bieden bacteriën een groot afzettingsgebied en worden beschouwd als een hoogwaardige pakking, vooral in grote filtersystemen. In tegenstelling tot veel andere filtermedia bieden bioballen ook een vrijwel onbeperkte levensduur, waardoor ze een populair, goedkoop medium zijn, met name in vijverfiltersystemen, druppel- en kamerfilters.

Is de hw-302 pomp makkelijk schoon te maken

de overige onderdelen van de hw-302 om schoon te maken

Het multifunctionele ventiel op de pompkop heeft een snelkoppeling waarmee de slangen van de filtercontainer kunnen worden losgekoppeld zonder ze vooraf te legen. Zorg er wel voor dat je de pomp eerst uit het stopcontact haalt, voordat je het ventiel opent.

De slangaansluitingen op de klep, zijn met eenvoudig te gebruiken vergrendelingen dicht te zetten. Ze bieden een goede beveiliging tegen lekken van het aquariumwater.

Door de slangen dicht te zetten en van de kop los te maken, kan je makkelijk bij de ’emmer’ van de pomp voor schoonmaak.

De waterdoorvoer kan worden geregeld door de multifunctionele klep.

Stappen om het filter schoon te maken

 1. Koppel uw filter los.
 2. Klap de inlaat- / uitvoerhendel op het filter omhoog (dit voorkomt dat water door de slangen stroomt en houdt de zuigkracht vast).
 3. Open het filter en reinig uw media en filter met demiwater (vergeet niet de binnenkant schoon te vegen).
 4. Vervang filtermedia zoals vervuilde watter en vul de container met water op temperatuur.
 5. Sluit de bus, breng de slangen terug en laat de hendel los.
 6. vul het filter voor door een paar keer door op de knop bovenop het filter te drukken (dit zou de nodige waterstroom moeten opstarten).
 7. Controleer op lekken.

De pomp is onder andere te bestellen via de website van bol.com:

DE SUNSUN HW-302 INSTALLEREN

Ondanks de slechte instructies die uitsluitend in het duits worden meegeleverd  is het installeren van het filter vrij eenvoudig.

Het Sunsun 302-hw  buitenfilter installeren en instellen

 1. Open de doos en pak alle onderdelen uit.
 2. Spoel alle onderdelen en media af met kraanwater
 3. Open het filter en plaats de SunSun-filtermedia er in.
 4. Gebruik de meegeleverde zuignappen om de sproeibalk en zuigbuis op de gewenste locatie te plaatsen.
 5. Voer een gedeelte van de slang uit uw sproeibalk naar de uitgang van uw filter.
 6. Voer een gedeelte van de slang uit de inlaatbuis naar de inlaat van uw filter.
 7. Trim overtollige lengte van slangen tot de gewenste lengte, houdt er rekening mee dat je nog wel wat extra overhoudt, om eenvoudiger onderhoud te kunnen plegen.
 8. Open het filter en vul het reservoir met osmose of kraan water. ( afhankelijk van je waterwaarden )
 9. Plaats het deksel en zet de klemmen op de hoeken vast.
 10. Als uw aquarium niet volledig is gevuld, vult u het nu.
 11. Vul uw filter en slangen door meerdere keren op de grote knop op het filter te drukken.
 12. Zodra het filter en de slangen zijn gevuld met water, zet je het filter aan.
 13. Controleer op lekken.

 

2 thoughts on “SunSun buitenfilter HW-302 review”

 1. goede morgen

  ik heb de sunsun hw-304 aquariumfilter 2000 l/h, 55 watt gekocht en maak best veel geluid.
  ik heb in het begin de doorvoer pomp rode knop gebruikt tot het water door d slangen ging
  ma hij maak nog steeds best veel geluid voor een pomp
  kan ik d lucht in d pomp met d rode knop weg pompen of moet ik wat rammelen met d hele pomp,
  want er blijf lucht komen

  1. Dag Raymond, Het brommende geluid kan ook van de pomp zelf komen. Ik heb dit probleem ook gehad, dit opgenomen en op youtube geplaatst: https://www.youtube.com/watch?v=lgDYwE4gzb4 ( ik zal de video ook toevoegen aan het artikel ). De pomp stond in mijn voorbeeld op het laagste punt, en door de ‘bak’ te draaien wist ik voldoende zeker dat dit geen lucht meer bevatte. Als het geluid te storend is adviseer ik je contact met de verkoper op te nemen. Vooral als het storend wordt. De rode knop dient alleen voor het pompen van water door het systeem, zodat wanneer je deze start, hij niet ‘droog loopt’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *