Je kunt Alexa vertellen dat ze het licht aan moet doen of Siri vragen welk jaar Die Hard is uitgebracht (1988), maar wat kun je nog meer doen met je stem en een beetje technologie?
Met de beste dicteersoftware kun je memo’s, e-mails, speeches en andere schrijfsels samenstellen met alleen je stem.
Sommige dicteerapps geven je ook de mogelijkheid om je computer of mobiele apparaat met gesproken woorden te bedienen, zodat je apps kunt openen en op het web kunt navigeren als je dat niet kunt of wilt met je vingers.
Hoewel er genoeg uitstekende opties zijn, hebben we acht dicteerapps gevonden die we als de beste van de klas beschouwen.
Tip: Voor het beste programma op dit moment om bestaande spraak (audio opnames en youtube video) naar tekst om te zetten raden we sonix aan. Dicteersoftware vind je in dit artikel.
Hier volgt een korte lijst met de beste dicteerapps, met meer informatie over hoe we ze hebben gekozen, tips voor het gebruik van dicteersoftware en gedetailleerde beschrijvingen van elke app.
- Sonix: Vooral bedoeld om bestaande audio/video om te zetten naar tekst. Vooral handig als je bestaande opnames hebt, die je niet direct hebt laten omzetten naar tekst.
- Apple-dicteren (iOS, macOS)
- Dictie.io (Web)
- Dragon by Nuance (Android, iOS, macOS, Windows)
- Gboard (Android, iOS)
- Google Docs spraakherkenning (Web)
- ListNote (Android)
- Spraakherkenner (iOS)
- Windows 10 Spraakherkenning (Windows)
Waarom Dicteersoftware gebruiken?
Dicteerapps hebben een verscheidenheid aan gebruiken. Ze zijn bekend bij de toegankelijkheids groepen, omdat niet iedereen zijn vingers en handen voluit gebruikt of kan gebruiken om te typen, een muis te bewegen of op een touchscreen te tikken.
Dicteren is in veel gevallen sneller dan typen.
Ze zijn ook heel populair bij liefhebbers van productiviteit, want als je je eenmaal op je gemak voelt bij het dicteren, is het meestal sneller dan typen. Dicteren maakt ook multitasking mogelijk. Je kunt schrijven terwijl je loopt, kookt of iets anders met je handen aan het doen bent.
Sommige mensen vinden ook dat schrijven door te dicteren hun interne redacteur het zwijgen oplegt. Je bent misschien meer geneigd om eerst al je gedachten eruit te halen en ze later te herzien, in plaats van ideeën te herzien terwijl je ze vormgeeft.
Hier vind je meer details over de beste dicteerapps en spraakherkenningstools, met een paar woorden over wat ze anders maakt om je te helpen kiezen.
Wat maakt goede dicteersoftware?
In de afgelopen jaren is dicteersoftware gemakkelijker beschikbaar, gemakkelijker te gebruiken en veel goedkoper geworden. Deze tools worden ook wel voice-to-text apps of spraakherkenningsapps genoemd en zetten je gesproken woorden snel en nauwkeurig om in schrijven op het scherm. Bij het zoeken naar de beste dicteerapps hebben we zowel gratis als betaalde opties voor desktop- en mobiele apparaten getest, waarbij we hebben gelet op de nauwkeurigheid, het gebruiksgemak en de ondersteunde talen.
Sommige zijn op zichzelf staande softwareprogramma’s, terwijl andere functies in andere apps of besturingssystemen zitten. Neem bijvoorbeeld Google Docs Voice Typing. Het is een functie binnen Google Docs, in plaats van een standalone app. Je kunt het gebruiken om in Google Docs te schrijven, maar ook om je tekst te bewerken en te formatteren.
Het ontbreekt in dit artikel aan Amazon Alexa, Siri van Apple en Microsoft Cortana. Waarom? Het zijn geen echte dicteerdiensten. Ze zijn beter geclassificeerd als AI-assistenten. Je gebruikt ze om eenvoudige taken uit te voeren, in plaats van ze uitvoerig te dicteren. Ze kunnen een boodschappenlijstje maken, maar ze kunnen je niet helpen met het schrijven van een speech. Dus, je zult ze niet vinden op deze lijst.
Tips voor het gebruik van spraakherkenningssoftware
Dicteerapps zijn indrukwekkend, maar ze zijn niet perfect. Je moet de manier waarop je spreekt wel een beetje veranderen om ze goed te laten werken. Houd deze aanwijzingen in gedachten bij het dicteren van tekst.
- Spreek als een nieuwslezer. Met een dicteerapplicatie moet je duidelijk spreken, maar je moet niet praten als een robot. Spreken als een nieuwslezer zorgt voor de best mogelijke resultaten.
- Wees Punctueel. Als je dicteert, moet je elke punt, elke komma, elk vraagteken, enz. zeggen. Software die bestaande opnames overzet naar teksten kan dit wel automatisch, zoals sonix bijvoorbeeld.
- Leer een paar commando’s. Neem de tijd om een paar eenvoudige commando’s te leren, zoals “nieuwe regel” om een regeleinde in te voeren. Er zijn verschillende commando’s voor het samenstellen, bewerken en bedienen van je apparaat. Commando’s kunnen van app tot app verschillen, dus leer de commando’s die van toepassing zijn op de tool die je kiest.
- Ken je grenzen. Vooral op mobiele apparaten hebben sommige tools een tijdslimiet voor hoe lang ze kunnen luisteren, meestal zo’n 30 tot 45 seconden. Kijk af en toe naar het scherm om er zeker van te zijn dat je niet over de streep bent gegaan.
- Oefenen. Het kost tijd om je aan te passen aan spraakherkenningssoftware, maar het wordt makkelijker naarmate je meer oefent. Sommige van de meer geavanceerde apps nodigen je uit om te trainen door passages te lezen of andere korte oefeningen te doen. Ga tutorials, helpmenu’s en valsbriefjes op het scherm niet uit de weg.
Welke microfoon kan je het best gebruiken voor dicteren
Om dicteersoftware te gebruiken, heb je een microfoon nodig. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, kan de ingebouwde microfoon op je apparaat volstaan. Als je van plan bent om meer dan een paar zinnen te dicteren, schakel dan over op een externe microfoon voor een betere nauwkeurigheid. Oordopjes met een microfoon op het snoer zijn voldoende.
Voor meer geavanceerd gebruik krijg je de beste resultaten door te investeren in een microfoon van hogere kwaliteit.
De opties voor microfoons die gebruikt worden voor het dicteren vallen in drie grote categorieën:
- bedrade headsets
- draadloze headsets
- desktopmicrofoons
Bedrade headset
Zoek tussen de bedrade headsets een apparaat dat de microfoon dicht bij je mond plaatst, waardoor de hoeveelheid omgevingsgeluiden die hij opneemt tot een minimum wordt beperkt. De adviseren bijvoorbeeld de Jabra Evolve 40 (ongeveer 69.- ), met een USB-aansluiting.
Bluetooth microfoon
Als je de voorkeur geeft aan een draadloze Bluetooth-optie, zul je uiteindelijk waarschijnlijk iets meer uitgeven. De Plantronics Voyager Legend (ca. 88.-) krijgt van ons ook een duim omhoog.
Bureaumicrofoon
Voor bureaumicrofoons, zoals de soort die gebruikt wordt bij podcasting en streaming, is de Yeti by Blue (109.- tot 132.-) al heel lang favoriet.
De beste dicteersoftware
Apple Dictation (iOS, macOS)
Beste gratis dicteerprogramma voor Apple apparaten
Zoek niet verder dan je Mac, iPhone of iPad voor een van de beste dicteertools. De ingebouwde dicteerfunctie van Apple, aangedreven door Siri , wordt geleverd als onderdeel van de desktop- en mobiele besturingssystemen van Apple.
Op iOS-apparaten gebruik je deze functie door op het microfoonpictogram op het standaard toetsenbord te drukken. Op het bureaublad zet je hem aan door naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Dicteren te gaan en vervolgens een sneltoets te gebruiken om hem te activeren in je app.
Standaard vereist Apple Dictation dat het internet werkt en heeft het een tijdslimiet van ongeveer 30 seconden voor elke spraakverwarring. Om deze limieten te verwijderen, schakel je Enhanced Dictation in, waarvoor OS X v10.9 of later of iPhone 6s of nieuwer nodig is. Enhanced Dictation voegt een lokaal bestand toe aan je apparaat, zodat je offline kunt dicteren.
Je kunt je tekst opmaken en bewerken met eenvoudige commando’s, zoals “nieuwe paragraaf” of “selecteer vorig woord”. Tip: Je kunt de beschikbare commando’s in een klein venster bekijken, zoals een klein spiekbriefje, terwijl je de fijne kneepjes leert. Apple biedt ook geavanceerde commando’s voor het maken van aangepaste commando’s.
Prijs: Inbegrepen bij macOS en iOS-apparaten
Nauwkeurigheid: Bij een 200-woorden test met behulp van standaard Dictation waren drie woorden onnauwkeurig. Bij een 250-woorden test met Enhanced Dictation waren er twee onnauwkeurig.
Aanbeveling: Ik raad Apple Dictation alleen aan bij gebruik van Enhanced Dictation. De standaard versie is vervelend en onhandig voor alles wat langer dan 40 seconden duurt. Voor korte berichten op mobiele apparaten werkt het prima. Enhanced Dictation is echter de manier om continu te dicteren.
Talen: Enhanced Dictation ondersteunt 20 talen. Apple’s standaard Dictation ondersteunt 31 talen: Arabisch, Catalaans, Chinees, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Maleis, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Zweeds, Thais, Turks, Oekraïens en Vietnamees.
Dictation.io (Web)
Beste dicteersoftware voor eenmalig gebruik
Dictation.io is een gratis website die je de mogelijkheid biedt om je toespraak om te zetten in tekst zonder dat je iets hoeft te downloaden of te installeren. Je hebt een internetverbinding nodig om er gebruik van te kunnen maken, omdat je spraak in realtime via de servers van Google wordt verwerkt. Bij het testen was het redelijk accuraat, met een behoefte aan opschoning in punctuatie en kapitalisatie in het bijzonder. Er is geen tijdslimiet, maar het kan zijn dat je de pagina opnieuw moet laden als er een vervelende advertentie verschijnt over de bediening voor het schakelen van de microfoon tussen de luister- en stopmodus.
Dictation.io heeft een lijst met voorkeurswoorden voor het invoegen van interpunctie en speciale tekens, hoewel het niet altijd feilloos werkte. Om bijvoorbeeld een punt in te voegen, kun je zeggen, “punt”, wat de app verwarde met “stop met luisteren”, het commando om de microfoon uit te schakelen.
Alles draait in de browser met Dictation.io, dus je zult je tekst moeten verplaatsen om er iets mee te doen. Als je klaar bent met dicteren, kun je je werk kopiëren en plakken, exporteren naar een .txt bestand, tweeten, e-mailen of printen vanuit de app. Hoewel de ontwikkelaar opmerkt dat je stem nergens wordt opgenomen of opgeslagen, is het de moeite waard om te vermelden dat de site geen servicevoorwaarden of privacyverklaring heeft. Het is een goed hulpmiddel als je hier of daar een keer moet dicteren, of als je op zoek bent naar een moeilijk te vinden taal, aangezien deze app 67 talen ondersteunt, waaronder veel Aziatische talen.
Prijs: Gratis
Nauwkeurigheid: In een passage van 250 woorden had Dictation.io 30 onnauwkeurigheden, een mix van onjuiste woorden, gemiste interpunctie en onjuiste hoofdletters.
Aanbeveling: Dictation.io is het beste voor eenmalige dicteerprojecten omdat het gratis is en je niets hoeft te downloaden of voor iedereen die taalondersteuning nodig heeft die ze elders niet kunnen vinden.
Talen: Dictation.io ondersteunt tekst-naar-spraak in 67 talen, waarbij dialecten niet apart worden geteld: Afrikaans, Amhaars, Arabisch, Armeens, Azerbeidzjaans, Bahasa Indonesisch, Baskisch, Wit-Russisch, Bulgaars, Bengaals, Cambodjaans, Catalaans, Chinees, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Estland, Farsi, Filippijns, Fins, Frans, Galicisch, Georgisch, Duits, Gujarati, Hindi, Hongaars, IJslands, Italiaans, Hebreeuws, Japans, Kannada, Kazachs, Koreaans, Laotiaans, Lets, Litouws, Maleisisch, Mongools, Marathi, Maleis, Maltees, Nepalees, Noors, Punjabi, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Singalees, Slowaaks, Sloveens, Servisch, Spaans, Soedanese, Zweeds, Swahili, Tamil, Telugu, Thai, Turks, Oekraïens, Urdu, Vietnamees en Zulu.
Dragon by Nuance (Android, iOS, macOS, Windows)
Beste algemene dicteersoftware
Als je nooit meer je toetsenbord of muis wilt aanraken, dan is Dragon by Nuance de spraakgestuurde software voor jou. Met een verscheidenheid aan softwarepakketten en mobiele apps voor verschillende gebruikssituaties (Dragon Legal, Dragon Medical, Dragon Professional) kan Dragon gespecialiseerde industriële woordenschat verwerken en beschikt het over uitstekende functies, zoals de mogelijkheid om tekst uit een geüpload audiobestand te transcriberen. Dragon is toonaangevend op het gebied van spraakherkenning en als je je inzet voor dicteren en handsfree computergebruik, is het de investering waard.
Met de desktopsoftware van Dragon kun je tekst componeren met je stem in zowat elke app, inclusief G Suite. Je kunt er ook mee navigeren op het web en je computer bedienen. Controleer de systeemvereisten voor de gewenste editie voordat je deze koopt.
Je kunt er ook op rekenen dat Dragon zeer nauwkeurig en snel is. De apps bevatten trainingsmodules die je coachen in het gebruik ervan voor het dicteren, bewerken en wat je ook met je stem wilt doen. Al deze functies zijn echter niet goedkoop, want de basis van de Dragon Home-editie kost $150. Er is een mobiele app voor $14,99/maand extra die synchroniseert met een desktopversie voor extra productiviteit.
Prijs: $ 14,99/maand voor Dragon Anywhere (iOS en Android); van $ 150 tot $ 500 voor desktoppakketten.
Nauwkeurigheid: Bij het testen van Dragon Professional Individual waren alle woorden correct in een passage van 200 woorden, met één hoofdletter die een kleine letter had moeten zijn. Bij het testen op de mobiele app was slechts één van de 250 woorden onjuist.
Aanbeveling: Dragon is een flinke investering. Maar als je je inzet voor handsfree werken, is het de moeite waard, want het is het meest nauwkeurige dicteerprogramma dat we hebben gevonden.
Talen: De producten van Dragon zijn beschikbaar in verschillende talen, die per versie verschillen, en omvatten Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.
Gboard (Android, iOS)
Beste gratis mobiele dicteertool zonder tijdslimieten
Gboard, beschikbaar voor zowel Android als iOS, is een krachtige toetsenbordapplicatie met een dicteerfunctie. Als je de spatiebalk ingedrukt houdt, kun je lang blijven dicteren. Gboard schrijft alles wat je zegt in realtime en zonder tijdslimiet uit, hoewel je een internetverbinding nodig hebt om het te gebruiken.
Wees gewaarschuwd dat Gboard snel is. Het zal je afsnijden als je te lang ademhaalt of zelfs even pauzeert. Zijn snelheid is zowel zijn kracht als zijn zwakte, want het scoorde het laagste in nauwkeurigheid van al onze apps waarschijnlijk omdat het de spreker dwingt om zich door de tekst te haasten.
Prijs: Gratis
Nauwkeurigheid: Bij het transcriberen van een passage van 200 woorden flubbelde Gboard ongeveer 20 procent ervan.
Aanbeveling: Gboard werkt snel, maar het duwt je ook om snel te spreken, wat misschien niet je kopje thee is. Bij het onder de knie krijgen, vond ik dat ik me haastte en niet op een natuurlijk ritme ademde. Gebruik Gboard als je snelheid nodig hebt, en als je een paar korte ideeën tegelijk dicteert.
Talen: Zonder de verschillende dialecten afzonderlijk te tellen, ondersteunt Gboard 47 talen: Afrikaans, Arabisch, Azerbeidzjaans, Wit-Russisch, Bulgaars, Catalaans, Chinees, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Ests, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hausa, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, IJslands, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Lets, Macedonisch, Maleis, Maltees, Noors, Perzisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Servisch, Slowaaks, Sloveens, Spaans, Swahili, Zweeds, Turks, Oekraïens, Vietnamees, Welsh en Zulu.
Google Docs Stem typen (Web)
Beste gratis dicteerapp voor het intypen van Google Docs
Google Docs bevat een ingebouwde tool voor dicteren en spraakgestuurde bewerking. Deze tool, Voice Typing genaamd, is alleen beschikbaar in Docs wanneer je Google Chrome gebruikt. Zet het aan in het Tools menu en er verschijnt een microfoon op je document. Klik op de microfoon om de dicteerstand te starten en te stoppen.
Net als bij Dragon geeft Google Docs Voice Typing je veel spraakopdrachten voor het opmaken, bewerken en navigeren van de pagina terwijl je schrijft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘maak opsommingstekens’, ‘selecteer woord’ of ‘ga naar het einde van de paragraaf’. In onze tests hield het stemtype goed stand met een natuurlijk spreektempo. Het is een solide optie als je voornamelijk in Google Docs werkt en op zoek bent naar gratis dicteersoftware.
Prijs: Gratis
Nauwkeurigheid: Van de 200 gedicteerde woorden was er slechts één fout.
Aanbeveling: Voice Typing is een ongelooflijk handig hulpmiddel als je Google Docs gretig gebruikt, maar het werkt nergens anders. Het is echter wel een van de enige vrije dicteerapplicaties die je een breed scala aan commando’s geeft om te bewerken en op te maken.
Talen: Zonder de verschillende dialecten afzonderlijk te tellen, ondersteunt Google Docs Voice Typing het dicteren in 62 talen; spraakopdrachten voor het bewerken zijn alleen beschikbaar in het Engels: Afrikaans, Amhaars, Arabisch, Armeens, Azerbeidzjaans, Bahasa Indonesia, Baskisch, Bengaals, Bulgaars, Catalaans, Chinees, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Farsi, Filippijns, Fins, Frans, Galicisch, Georgisch, Duits, Grieks, Gujarati, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, IJslands, Italiaans, Japans, Javaans, Kannada, Khmer, Koreaans, Laotiaans, Lets, Litouws, Maleisisch, Marathi, Nepalees, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Sloveens, Servisch, Singalees, Spaans, Swahili, Zweeds, Tamil, Thais, Turks, Oekraïens, Urdu, Vietnamees en Zulu.
Doe meer met Google Docs door 40 tips te leren voor Google Docs power users.
ListNote Speech-to-Text Notes (Android)
Beste Android-dicteerapp voor het opnemen van spraakmemo’s
ListNote Speech-to-Text Notes is een van de populairste spraakherkenningsapps voor Android in de Google Play store, met meer dan 26.000 downloads.
Het combineert de klassieke notitieboekfunctionaliteit met spraakgestuurde dicteren, waarbij je de ingebouwde Google Voice Search van je telefoon gebruikt om je stem om te zetten in tekst terwijl je tegelijkertijd de audio opneemt. De app slaat elke opname op als een doorzoekbare notitie die je kunt categoriseren en voorzien van een kleurcode. Je kunt deze notities delen via e-mail, tekst en elke andere ondersteunde app die je hebt geïnstalleerd, en de opgenomen audio afspelen terwijl je de getranscribeerde tekst leest om deze te controleren.
ListNote biedt ook een handvol unieke functies, zoals de “Time to Breathe”-optie waarmee je kunt kiezen hoe lang je moet wachten voordat je de spraakinvoer stopt. Het biedt ook wachtwoordbeveiliging, plus backup- en encryptie-opties.
Prijs: Gratis
Nauwkeurigheid: Bij het gebruik van ListNote om een passage van 200 woorden te transcriberen, bevatte de app zes kleine fouten die gemakkelijk te corrigeren waren, maar die op drie plaatsen een paar woorden op een rij ontbraken.
Aanbeveling: Op Android is ListNote een snelle tekst-naar-spraak-app die geen tijdslimiet heeft. Het is een goede optie als je een gratis app nodig hebt die je snel en gemakkelijk kunt gebruiken, en als je het niet erg vindt om een paar correcties aan te brengen als je klaar bent.
Talen: Ondersteunt alle talen die worden aangeboden in de dicteerdiensten van Google (zie Gboard entry).
Als je op zoek bent naar een vergelijkbare optie op Windows en iOS, kun je de Microsoft OneNote mobile app gebruiken om je stem op te nemen, en dan overschakelen naar de Window app om een Audio Search uit te voeren om woorden te vinden in de app. De app schrijft echter niet de volledige tekst uit.
Speech Recogniser (iOS)
Beste dicteerapp voor het vertalen van tekst in een andere taal
Spraakherkenner is een krachtpatser op het gebied van dicteren. Je kunt er niet alleen mee dicteren, maar ook tekst vertalen in meer dan 26 talen. Met de app kun je ook rechtstreeks op Facebook of Twitter posten, je getranscribeerde tekst naar andere apps kopiëren en tekst via e-mail versturen.
Zodra je Speech Recogniser hebt geïnstalleerd en geopend, kies je een brontaal op het startscherm en tik je op de startknop om het dicteren te activeren. Als je klaar bent, verschijnt er een nieuw scherm met je tekst. Je kunt dan je opname vertalen, delen of zelfs afspelen.
Het is een snelle manier om getranscribeerde notities te noteren en zelfs te vertalen in een andere taal wanneer je dat nodig hebt.
Prijs: Gratis
Nauwkeurigheid: Van de 200 woorden had de Spraakherkenner vier onnauwkeurigheden.
Talen: Zonder dialecten afzonderlijk te tellen, ondersteunt Speech Recogniser 25 talen: Arabisch, Bahasa Indonesia, Kantonees, Chinees, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hongaars, Italiaans, Japans, Koreaans, Maleis, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Zweeds, Turks
Windows 10 Spraakherkenning (Windows)
Beste gratis dicteer app voor Windows
Als je een Windows 10 apparaat gebruikt, ben je waarschijnlijk al bekend met Cortana, de AI-spraakherkenningsassistent van Microsoft. Cortana werkt in combinatie met een andere tool genaamd Windows 10 Spraakherkenning, die gebruikt wordt voor het dicteren en bedienen van je apparaat.
Met behulp van een sneltoets (Windows logo knop + h) of een spraakcommando kun je continu beginnen met dicteren in ondersteunde apps. Bij het testen werkte het dicteren zonder problemen in Notepad en Word, twee apps die door Microsoft zijn gemaakt, maar helemaal niet in Evernote of Google Docs. Zorg ervoor dat de apps die je wilt gebruiken worden ondersteund voordat je te veel tijd in deze tool investeert.
Spraakherkenning maakt gebruik van twee verschillende interfaces op het scherm, afhankelijk van hoe je het doet. Er is een interface voor dicteren (zie hierboven) en een aparte interface voor spraakcommando’s, zoals het openen van programma’s en het scrollen van pagina’s.
Spraakherkenning verbetert naarmate je het meer gebruikt. Je kunt optioneel Windows toestaan om je getypte documenten te scannen om een beter beeld te krijgen van je taalkundige keuzes.
Zoals gezegd is Cortana het andere stukje van de Windows spraakherkenningspuzzel. Door te zeggen: “Hé, Cortana,” wordt deze AI-assistent wakker en kun je hem vragen om online te zoeken, apps te openen, korte notities op te slaan en aanwijzingen op te zoeken.
Prijs: Inbegrepen bij Windows 10; Spraakherkenning (zonder Cortana) inbegrepen in oudere versies van Windows
Nauwkeurigheid: Bij het transcriberen van 250 woorden had Windows Spraakherkenner 12 fouten. Meer dan de helft had betrekking op hoofdletters, en twee waren onjuiste woorden.
Aanbeveling: Windows Speech Recognition en Cortana bieden samen een overtuigend dicteerpakket voor mensen die Windows gebruiken en Microsoft apps gebruiken. Als je in veel apps die niet door Microsoft zijn gemaakt, componeert, wil je misschien wel op zoek gaan naar een andere optie.
Talen: Zonder de verschillende dialecten afzonderlijk te tellen, ondersteunt Windows Spraakherkenning acht talen: Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees (alleen Braziliaans) en Spaans.
Is Spraakherkenning iets voor jou?
Als je er eenmaal ervaring mee hebt, kan een dicteerprogramma je schrijven aanzienlijk versnellen, waardoor je mogelijk productiever wordt. Het laat je multitasken, en sommige mensen vinden dat het hen helpt om ideeën te genereren in plaats van vast te zitten aan het reviseren en bewerken.
Dicteersoftware kan een noodzakelijk hulpmiddel zijn voor mensen met toegankelijkheidsproblemen, of die proberen te voorkomen een rsi blessure op te lopen
dicteren is echter niet altijd geschikt voor elke taak. Het is ideaal voor het schrijven van toespraken en gesproken opmerkingen of blogberichten. Het maakt van het maken van lijsten een lastige klus, vanwege komma’s punten en volgende regels . Maar afhankelijk van wat voor soort schrijver je bent en wat je produceert, kan het typen met je vingers je voorkeur hebben.
Als je met je hoofd in het dicteren duikt en een aantal functies gebruikt om je computer met je stem te bewerken of te bedienen, wil je misschien investeren in top-of-the-line software, zoals Dragon by Nuance. Of je kunt een half uur per dag besteden aan het oefenen en leren gebruiken van de tools die bij je besturingssysteem horen. Als je nog steeds bezig bent, probeer dan een gratis dicteerprogramma dat gemakkelijk toegankelijk is, zoals het programma dat vooraf op je smartphone is geïnstalleerd.
Naarmate je je meer op je gemak voelt met spraakherkenningstechnologie, kun je het gebruiken voor alles wat je maar wilt op elk apparaat dat je bij de hand hebt. Het kan zijn dat je er verslaafd aan raakt.