Sneller leren typen, gratis programma’s en tips om je woorden per minuut flink te verhogen.

Dat je meer content in minder tijd op je blog krijgt door sneller te typen klinkt niet meer dan logisch. Op het moment heb ik een woorden per minuut van ca. 72. Ik heb gemerkt dat ik door sneller te kunnen typen makkelijker mijn gedachten en zinnen op ‘papier’ krijg. En ben gaan zoeken naar een lekkere manier om dit te oefenen.

Spraak naar tekst is ook een optie, maar eigenlijk alleen echt toepasbaar als je een telefoon, ipad of chromebook gebruikt. In ieder geval heb je een apparaat nodig, dat spraak van nature ondersteunt.
Windows bijvoorbeeld helaas niet zonder plugin, of je moet google docs of software gebruiken.
 
En toch merk ik het typen ook wel lekker te vinden.
 
Er zijn een tweetal sites die heel lekker zijn om snel sneller te worden in typen. Dit elke dag eventjes te doen ( ca. 10 min)  kan al snel je woorden per minuut aanzienlijk verhogen.
 
Beide programma’s hebben de mogelijkheid met Facebook of Google in te loggen. Zo houden ze je progressie bij, en kan je zien hoeveel sneller je bent geworden.

De eerste – 10fastfingers.com

De eerste die ik met je wil delen voor snel leren typen is https://10fastfingers.com/. 10fastfingers is voornamelijk testen, en minder leren. Je kan er ook multiplayer spelletjes doen, door woorden te typen. Maar dit kan alleen in het Engels, wat zorgt voor gemiddeld een lagere score, omdat je de woorden niet gewend bent.
 
Het voordeel van 10fastfingers is dat Nederlandse tekst standaard ook ondersteund wordt. Er is ook niets extra’s voor nodig. Gewoon gaan zitten en typen.

Hoe werkt 10fastfingers

Het eerste dat je kan doen zonder in te loggen is een typetest doen. Deze ondersteund woorden in verschillende talen, waaronder Nederlands. Je moet de test wel eerst op Nederlands zetten.
 
zet de typetest op Nederlands voor je begint
zet de typetest op Nederlands voor je begint
 
Je krijgt vervolgens 60 seconden de tijd om zoveel mogelijk woorden foutloos te typen. Aan het einde zie je wat je score is. Dit is een mooie basislijn om op te slaan, zodat je kan zien wat je voortgang is.
na het doen van de test laat hij zien hoeveel woorden je foutloos kan typen
na het doen van de test laat hij zien hoeveel woorden je foutloos kan typen

Een eigen profiel waar je voortgang te zien is

Als je op je profiel kijkt kan je vervolgens zien hoeveel woorden per minuut je per test hebt weten te typen.
 
Menu waar je op je profiel kunt klikken
Menu waar je op je profiel kunt klikken
 
Tijdens het schrijven van dit artikel was ik wat lekkerder opgewarmd, en dit zie je ook in de grafiek terug:
 
grafiek van verschillende tests die je hebt afgerond
grafiek van verschillende tests die je hebt afgerond

Ik begon de dag op 63 woorden per minuut, en op het moment van het schrijven van dit artikel zit ik op ca. 71 WPM (woorden per minuut).  Niet gek!

Het grote verschil in bovenstaande grafiek komt ook door mijzelf te forceren niet naar mijn toetsenbord te kijken. Wat de snelheid met bijna 10 woorden per minuut heeft verhoogd.

Prestaties om te halen en je uit te dagen sneller te typen

op 10fastfingers kan je prestaties behalen

Voor elke mijlpaal die je bereikt krijg je een leuke prestatie. Dit zorgt er waarschijnlijk niet voor dat je opeens sneller typt, maar het kan wel een leuk doel zijn om te behalen.

Vaker doen is sneller worden, en echt sneller leren typen doet onze tweede suggestie veel beter voor je:

De tweede – Keybr.com

overzicht van Keybr waar de letters WPM en Nederlandse lijst gebruikt wordt
overzicht van Keybr waar de letters WPM en Nederlandse lijst gebruikt wordt

De tweede is https://www.keybr.com/ ,  en deze kan dynamisch meeleren met jouw typeniveau. Dat betekent dat het programma leert met welke toetsen je moeite hebt, en je deze vaker laat oefenen. Tot deze letters geen probleem meer zijn, en je andere letters krijgt.

Nederlandse woorden leren kan ook, maar daarvoor moet je nog even verder lezen.

Keybr heeft een slimme manier om de toetsen te leren vinden

Keybr genereert teksten, in plaats van bestaande woorden. Zo leer je sneller waar je de juiste toetsen moet vinden op je toetsenbord.
 
Er worden combinaties van letters getoond, alsof het woorden zijn, om te oefenen. Ondertussen registreert hij welke toetsen verkeerd gaan, en gaat hij deze voor je herhalen.
 
Dit is een hele goede manier om blind te leren typen. Beter dan andere online tools die beginnen met standaard letters aan je te leren. Dat is niet perse verkeerd, maar het niveau van gebruikers is bij iedereen anders. De manier die Keybr gebruikt is veel eerlijker en persoonlijker.
 
Je merkt al heel snel dat, vanaf het begin van de test, het steeds makkelijk wordt de juiste toetsen te vinden.

Automatisch aanleren van letter posities, spiergeheugen

Dit leren gebeurt geheel automatisch en zorgt er voor dat je spiergeheugen ontwikkeld.
 
Je begint met het typen van de lettercombinaties die in beeld staan, en Keybr houdt bij hoeveel moeite het heeft gekost om deze letters te raken.
 
De ‘woorden’ die voorbij komen zijn verzamelingen van letters, waarvan de site merkt dat je hier meer of minder moeite mee hebt. Het programma leert zo met je mee.

Nederlandse woorden typen sneller op Keybr

In eerste instantie kwam ik lang niet aan de 72WPM die ik wel haalde op de andere website. De woorden zijn immers geen woorden, dus mijn spiergeheugen liet me in de steek. Aan de andere kant wel lekker, want ongeacht de taal leer ik alle toetsen makkelijker vinden.

Om toch te kunnen oefenen met Nederlandse woorden kan je hier zelf een lijst van importeren. Hiervoor heb ik de woorden gebruikt die ik op deze website heb gevonden.

Het Nadeel hiervan is dat alle woorden op alfabetische volgorde staan. Das leuk maar niet heel afwisselend. Maar daar is een oplossing voor:

Woordenlijst ‘husselen’ om op Keybr te gebruiken

Door een woordenlijst aan te maken met ‘gehusselde’ woorden, maak je van Keybr ook een Nederlandse typetest.

Ik heb van de lijst alle spaties en losse letters verwijderd, en deze door een online ‘scramble’ tool gehaald. Zet de tool wel op onderstaande instellingen:

te gebruiken instellingen om de woordenlijst door elkaar te schudden
te gebruiken instellingen om de woordenlijst door elkaar te schudden

Zo had ik een lijst van woorden die allemaal door elkaar zaten. Dat is de bedoeling.

Deze lijsten met woorden heb ik hier voor je neergezet, via de website van PasteBin:

De lijsten met woorden heb ik hierboven voor je neergezet om te downloaden en te gebruiken. Eventueel haal je ze nog een keer door de tool om de volgorde te veranderen.

Woorden Importeren bij Keybr – hoe doe je dit

Er is voordat je aan deze stappen begint 1 belangrijke wijziging die je moet doen. Dat is bij de online scramble tool, de komma’s vervangen voor spaties. Anders moet je tijdens je typetest en leerproces ook de comma opnieuw typen.

De lijsten importeren bij Keybr.com doe je door op de Settings knop te klikken:

settings knop bij Keybr

Daarna klik je op de ‘bullet’ onder ‘Advanced Mode’:

klik op de bullet bij advanced mode

Gebruik nu de rechtermuisknop om de tekst de plakken van Nederlandse woorden:

Rechtermuisknop gebruiken om tekst te plakken in het venster
 

Zorg als laatste stap dat ‘Transform to lowercase’ aan staat:

zorg er voor dat de optie Transform to lowercase aan staat

Klik daarna op de ‘Done’ knop

de done knop

Nu heb je de meest gebruikte Nederlandse woorden om mee te oefenen

Nu kan je beginnen met oefenen
 

Tips die je zeker helpen sneller te typen

Langzaam typen maakt je sneller snel

Dit geldt voor alles wat je wilt leren sneller te kunnen doen, langzaam beginnen. Zo leer je je vingers namelijk heel precies de toetsen te vinden. En het is belangrijker alles goed te raken, want dat sneller doen is makkelijker.

Begin dus langzaam en wen aan de positie van de toetsen.

Houdt beide wijsvingers op de ‘F’ en ‘J’ toetsen

Begin altijd door je wijsvingers op de f en j toetsen te houden. Voel je dat bobbeltje dat er zit? Die bobbel is er voor om zonder te kijken de toetsen te kunnen vinden.

Wen jezelf dit aan, want vrijwel elk toetsenbord is voorzien van deze bobbels. behalve op je tablet dan….

Kijk niet naar je toetsenbord

Kijk niet naar waar je de letters vindt op het toetsenbord. Door jezelf af te leren te kijken, leer je jezelf automatisch de letters te vinden.

Dit is overigens ook een van de beste tips om blind typen op de snelste manier door te krijgen.

 
 

Sneller en blind typen voor kinderen

sneller leren typen hoeft niet perse te gebeuren in de moedertaal van een kind. Waar het bij blind typen om gaat is snelheid en spiergeheugen om automatisch de juiste letters te kunnen vinden op het toetsenbord.

Dit kan met een hoop online programma’s, speciaal voor kinderen door de speelse wijze van oefeningen. Deze zijn er meer in het Engels te vinden, dus als je een beetje onderlegd bent in Engels, of af en toe je kind kunt helpen, is dat een bron van kennis en een hele goede leerschool.

Typingclub.com

Typingclub.com is een gratis online tool om je vingersetting aan te leren, en met eenvoudige oefeningen je vingers aan te leren waar de knoppen zitten. De website biedt een aantal talen aan, waaronder helaas geen Nederlands. Omdat het gaat om de snelheid en het aanleren van spiergeheugen doet de taal er niet meteen toe. Daarnaast wordt in het Engels dezelfde tekens een letters gebruikt die we in het Nederlands ook gebruiken.

Ondersteunde talen van typingclub.com

  • Duits
  • Spaans
  • Frans
  • Portugees
  • Japans
  • Pools
  • Sloveens
  • Italiaans
  • Russisch
  • Pools
  • Magyar
  • Sweeds

Andere talen die niet in de lijst staan wordt hard aan gewerkt. Je kan hiervoor op de knop ‘more languages‘ klikken om aan te geven welke taal je graag ondersteund zou zien.

Als je dit doet wordt je netjes op de hoogte gehouden als er ondersteuning voor jouw taal is

Doelen en badges om de voortgang van je kind bij te houden

Typingclub laat je spelenderwijs doelen behalen die met sterren worden aangegeven. Het is mogelijk dit te doen zonder een account aan te maken, maar als je terug wilt komen om later verder te gaan met je oefeningen is het aan te raden je te registreren.

Overzicht van doelen en badges zoals je deze bij typingclub kunt behalen
Typingclub maakt gebruik van badges en doelen om je voortgang bij te houden. Dit maakt het leuk om te zien hoe je het hebt gedaan, en hoe ver je al bent.

Statistieken om je voortgang terug te zien

De statistieken laten je op een overzichtelijke manier zien hoeveel tijd en dagen je aan je oefeningen hebt besteedt
De statistieken laten je op een overzichtelijke manier zien hoeveel tijd en dagen je aan je oefeningen hebt besteedt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *