Warme laptop op schoot en de gevolgen voor jou en je laptop

Een warme laptop op schoot gebruiken kan funest zijn voor je computer, en een vervelend gevoel veroorzaken aan je benen . Vooral sinds je daar je laptop voor langere tijd hebt staan. Als je laptop te heet wordt kan dit funest zijn en de levensduur flink verlagen. Voor jezelf kan het irritatie veroorzaken aan je bovenbenen bij langdurig werken op deze manier.

Een laptop op je schoot zetten zorgt er voor dat je met je benen, of deken de luchtgaten aan de onderkant van je laptop dichtdrukt. Hierdoor komt er te weinig frisse lucht bij de onderdelen om hem koel te houden, en warmt ook je schoot vervelend op. Als je de laptop op schoot wilt gebruiken,gebruik dan altijd een laptop dienblad, of een ander oppervlak waardoor je laptop vlak staat en kan ventileren.

Zorg er dus altijd voor dat je een laptopsteun gebruikt op schoot die groot genoeg is. De volgende 5 steunen zijn erg geschikt:

 • Knietafel geschikt voor op je schoot
 • Blad met kussen er onder
 • laptop wordt op alle hoeken ondersteund
 • gebogen vorm
 • niet verstelbaar
 • geschikt voor op schoot
 • in hoogte verstelbaar
 • voldoende ruimte voor frisse lucht
 • goed voor alle groottes van je laptop
 • inklapbaar en dus makkelijk mee te nemen of op te bergen
 • geschikt voor op schoot
 • gemaakt van stevig aluminium
 • geschikt voor 11 tot 17 inch laptops
 • voldoende ruimte voor frisse lucht
 • inklapbaar en dus makkelijk mee te nemen of op te bergen
 • geschikt voor op bed of bank
 • gemaakt van hout
 • in te klappen voor eenvoudig opbergen
 • verschillende hoogtes in te stellen
 • plat oppervlak
 • op veel manieren in te stellen
 • ruimte genoeg voor veel verschillende modellen
 • te gebruiken op schoot, bed, bank en tafel.
 • in klappen en in juiste stand zetten iets lastiger

Een warme laptop op schoot hebben

Een warme laptop op schoot hebben

De oorzaak van een warme laptop op schoot is te weinig frisse lucht naar de laptop toe. Door hem op je schoot of op een deken te zetten dek je (onbewust) de luchtgaten af die aan de onderkant van je laptop zitten. En juist deze gaten zijn belangrijk om vrij te houden.

De risico’s voor je gezondheid om een warme laptop op schoot te hebben

Een hete of warme laptop op je schoot hebben voor langere periodes kan voor flink ongemak zorgen. We spreken van kunnen, omdat dit afhankelijk is van de tijd dat je hem gebruikt, en hoe gevoelig je lichaam is voor warmte. Er zijn een paar risico’s aan verbonden en we laten de keus aan jou of je hier rekening mee houdt of niet. Dat er ook gevolgen zijn voor de laptop zelf bespreken we verderop in dit artikel.

Warmte kan een nagatief effect op de vruchtbaarheid hebben

De warme en straling van een laptop kunnen bij langdurig gebruik in de buurt van je organen negatieve effecten hebben op het sperma van mannen, en de eitjes van vrouwen. Het tast het DNA aan van sperma cellen wat aantoont dat het niet gezond is om lang aan blootgesteld te worden. (bron: laptops en vruchtbaarheid, in het engels)

Vervelende gevolgen voor je huid – ‘kachelbenen’

Bij lange en herhaaldelijke blootstelling aan de hitte en warmte van je laptop is het heel goed mogelijk dat je last krijgt van ‘kachelbenen’, zie hiervoor ook de wiki. Door de huid herhaaldelijk sterk te verwarmen kunnen de bloedvaten verwijden en zal je huid rood gaan zien. Meer lezen over kachelbenen kan hier.

Nek en rugklachten

Een ander probleem wat niet direct met warmte te maken heeft zijn nek en rugklachten. Logisch, want je kijkt voortduren naar beneden. Deze houding zorgt voor een onnatuurlijke buiging in zowel je nek als je rug voor langere periodes.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ontstaan door lang in licht te staren. Dit is niet persé een kwaal van laptops of de warmte er van maar wel iets om rekening mee te houden. Zet de helderheid lager tot een punt waarop je merkt dat dit ontspannender leest. (dit geldt ook voor tablets en telefoons 😉 )

Een laptop hoort warm te worden aan de onderkant, maar niet heet

De onderkant van een laptop is bij het grootste deel van alle laptops ontworpen om juist hier af te kunnen koelen, of de frisse lucht aan te zuigen. Als je op zoek gaat naar koelers voor een laptop, zijn dit vaak platte ontwerpen met een koeler er in verwerkt die tegen de onderkant van de laptop blazen.

Sommige laptop koelers zoals deze, hebben een koeler die tegen de onderkant blaast
Sommige laptop koelers zoals deze, hebben een koeler die tegen de onderkant blaast

Een laptop moet dus goed kunnen koelen aan de onderkant. Wordt dit geblokkeerd, dan kan de warmte niet weg en wordt je laptop te warm.

Wanneer is mijn laptop te warm voor op schoot

Per persoon is het heel verschillend wat voor jou te warm of te heet is. Over het algemeen ben je op dit artikel terecht gekomen omdat jou opviel dat hij op schoot ‘warmer wordt dan normaal‘. Dit is direct een indicatie dat hij te warm aan het worden is.

Zodra je merkt dat je laptop warmer wordt dan normaal is het verstandig hier direct wat aan te doen, in plaats van door te werken en je er aan te storen.

Hoe voorkom je dat je laptop op schoot te warm wordt

Hoe voorkom je dat je laptop op schoot te warm wordt
Zorg dat de laptop met alle pootjes steun heeft op een vlak oppervlak.

Je kan een warme laptop op schoot voorkomen door er iets hards en vlaks onder te leggen, door gebruik te maken van een laptopsteun of standaard. Als een laptop op een vlak oppervlak staat, kan frisse lucht er vrij onderdoor geblazen worden. zorg er voor dat je iets gebruikt waardoor alle pootjes op de hoeken van een laptop steun hebben.


Serieuze gevolgen voor je laptop

De gevolgen voor je laptop als deze te warm wordt

Een warme of hete laptop heeft serieuze gevolgen voor de levensduur van je apparaat. Hij wordt namelijk over langere periodes warmer dan dat de fabriek deze getest heeft.

Laptop word langzamer

laptop begint traag te werken als deze te warm wordt

Hoe warmer een laptop wordt, hoe langzamer hij gaat werken. Door hem koel te houden kan de processor sneller werken, terwijl je koelers minder hard hoeven te draaien. Als de laptop warmer wordt dan dat hij zichzelf koelen kan, gaat je processor langzamer werken om zo minder warm te worden.

Meer geluid door koeling

Meer geluid door koeling van je laptop bij warmte

Onderdelen (koelers)  die moeten zorgen voor de koeling krijgen het een stuk ‘drukker’ want de koelers moeten harder draaien, met hogere slijtage van de lagers tot gevolg, en meer geluid of ruis van je koelers tot gevolg.

levensduur wordt korter

De levensduur van je onderdelen gaan harder achteruit. Door lange periodes van verhitting kunnen chips of de contacten ervan vervormen.

Kromtrekken elektronica

electronica kan kromtrekken door lang te heet te werken

Door te hoge warmte binnenin de laptop kunnen onderdelen vervormen. Deze vervorming van de contacten van chips binnenin je laptop kunnen er voor zorgen dat je laptop niets meer doet.

 


Wat je in ieder geval niet moet doen

Wat je niet moet doen als je merkt dat je laptop te warm wordt op schoot:

Laptop op bed of dekbed zetten

Laptop op een dekbed

De verleiding bestaat om de warmte te negeren door iets zachts tussen de laptop en je schoot te leggen. Hiermee maak je echter het probleem alleen maar erger. Door de laptop op iets zachts zoals een kussen of een dekbed te zetten verstop je alle luchtgaten aan de onderkant. Hierdoor weet je zeker dat er helemaal geen koeling meer plaatsvindt. Zet dus nooit je laptop op je bed zonder een steun of standaard er onder.

Laptop op schoot met een kussen er tussen

Een laptop op je schoot zetten met een kussen er tussen moet je niet doen. Om dezelfde reden als het zetten van je laptop op een dekbed, druk je hiermee de luchtgaten dicht. Naast dat je de luchtgaten dichtdrukt, isoleer je de onderkant van je laptop ook nog eens waardoor hij warmer kan worden dan normaal.

Ook merk je niet meer hoe warm hij aan het worden is, omdat je de hitte aan de onderkant niet meer kan voelen. Laptop op iets zachts zetten is altijd een nee.

Te kleine standaard er onder zetten

Een te kleine standaard kan dezelfde gevolgen hebben als een laptop op schoot gebruiken. Een laptopstandaard is de eerste oplossing die je kan gebruiken, maar zorg er voor dat deze groot genoeg is.

De pootjes aan de onderkant van je laptop moeten op elke hoek van de laptop de standaard raken.

Neem je een plaatje of standaard die te klein is, dan kan de laptop alsnog niet helemaal goed koelen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *