Gras maaien. Hoe simpel het perfecte gazon kan zijn.

Hoe moet ik nou gras maaien? gras maaien is gewoon maaien toch? Simpel toch?

Niks is minder waar. Er is maar weinig uitleg te vinden op internet over gras maaien, het staat vol met alleen maar vuistregels en principes. Maar de vraag hoe en waarom blijft uit. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen, vandaar dit artikel.

Niet veel mensen hebben het perfecte veldje. En als je er een ziet denk je vast bij je zelf: “ach dat hij de tijd heeft zo’n veldje te maken, hij zal wel niks te doen hebben”. Echter een mooi gras matje is helemaal niet zo moeilijk te maken als we bedenken dat 90 procent van de invloed die we kunnen uitoefenen op het gazon gras maaien is. Als je maar weet wat je doet en waarom.

Na het lezen van dit artikel heb ook jij een perfect veldje!

Gras maaien, alle feiten op een rij en de mythes uit de weg

Het maaien van het gras is toch iets wat je moet doen, dus waarom doen we het dan maar niet gewoon goed. En het is simpel en eenvoudig, als je maar weet hoe. En dat is met alles zo.

Eerst een belangrijk feit over gras, en wat het nou eigenlijk is.

Gras is een plant die groeit, net zoals alle andere planten, en heeft dus 2 essentiële dingen nodig: Licht en water.

Licht en water zorgen samen voor fotosynthese en dat zorgt er dus voor dat gras groeit.

Voeding is ook belangrijk, (komen we later uitgebreider op terug).

Dit gezegd hebbende moeten we er dus voor zorgen, dat het gras aan geen van beide te kort komt. Genoeg oppervlak voor licht op het blad en genoeg vocht in de grond voor de wortels.

Zorg voor voldoende licht op je gras

zorgen voor voldoende licht op je gras met gras maaien

Je krijgt voldoende licht op het gras, door het langer te maaien dan je misschien zou denken. Gras is naast een mooi gazon ook een bodembedekker, wat werkt tegen onkruid en tegen vorming van mos.

Door gras voldoende licht te geven, groeit het sterker, steviger, wortelt het dieper en dekt het beter. Hier een wetenschappelijk artikel in het Engels hierover.

Hoe je voldoende licht op je gras krijgt, en houdt

Zorgen dat je gras voldoende licht krijgt is heel simpel, en hiervoor moet je eerst iets ‘weten en meten’. Begin met een grasspriet te plukken en meet hem op. Om goed te kunnen groeien, moet de gemiddelde lengte van een grasspriet, tussen de 5 en 7cm  zitten. Maximaal licht opvangen kan gras alleen doen met voldoende oppervlakte.

foto van een grasspriet waarop duidelijk de lengte van de stam en waar het blad begint te zien is
foto van een grasspriet, waarop duidelijk de lengte van de stam, en waar het blad begint te zien is

Kijk maar eens naar hoe een grasspriet is opgebouwd. Het is niet een en al blad vanaf de wortel tot de top. Gras begint met een ‘stam’ en loopt uit naar een blad. Dit blad heeft genoeg oppervlak nodig, om maximaal voordeel te halen uit zonlicht. Dit blad moet ook niet te lang zijn, omdat het dan gaat hangen en het andere gras meer overschaduwd.

Kort maaien is nadelig voor je gazon

Het gras korter maaien dan hierboven beschreven is nadelig voor het grasbed. Gras wortelt veel dieper als de spriet een goede lengte heeft. Gezonder graswortels kunnen ( en horen ) tot wel 3x zo lang te zijn als het gras erboven. Lang gras wil immers meer voeding, en lange wortels kunnen voor deze voeding zorgen.

Wortels zullen dus minder lang zijn wanneer je het gras te kort houdt.

Dit brengt mij op het volgende punt.

Zorg voor lange wortels, door korter te maaien

zichtbare lange en gezonde wortels onder een mooi groen gazon die door goed grasmaaien tot stand komen

Lange gezonde wortels zijn de basis van iedere plantsoort, en gras is hier geen uitzondering op. Wortels zorgen er voor dat het gras makkelijker water en voeding binnen krijgt. Heel logisch allemaal.

Gras kort maaien zorgt voor een overschot aan voeding in de plant. Wortels sterven af en blijven kort, omdat ze het overschot niet kwijt kunnen.

Het grootste nadeel van te korte wortels

Korte wortels kunnen niet voldoende voeding en water uit de grond halen. Onvoldoende voeding en water zorgt er voor dat het gras slecht groeit en slecht spreidt.  Dit is een van de redenen waardoor je verkleuring, kale plekken en onkruid oploopt. Onkruid heeft minder water nodig en zal dus harder gaan groeien dan je gras en uiteindelijk het gras verdrukken.

Bereid je gazon voor op de zomer

Dat je je wortels zo lang mogelijk wilt hebben is nu wel duidelijk, en vooral in de zomermaanden noodzakelijk. Er is tijdens warme zomerdagen weinig vocht te vinden aan het oppervlak. Daarom spelen de wortels en hun diepte hier belangrijke rol. Diepe wortels kunnen vocht ook dieper uit je grond halen.

Je kan natuurlijk regelmatiger sproeien om de aarde vochtig te houden, maar misschien wil je ergens ook nog lekker op vakantie?

Kort maaien heeft een bijzondere bodem nodig

Korter kunnen maaien vereist dus een bijzondere bodem, en bewerking er van. Neem bijvoorbeeld een golfbaan. Dat het gras zo kort gemaaid kan worden heeft niet alleen met het grassoort te maken, maar ook met een speciale bodem. En een golfbaan onderhouden is echt wat anders dan een perfect grasveld voor de deur.

Maai op de maximale hoogte

Grasmaaien maximale hoogte van de grasmaaier

Alleen de hoogste stand is de juiste stand van je grasmaaier. Kunnen grasmaaien op een hoogte van 5 tot 7 cm bereik je niet met lage standen. En als je niet precies weet hoe hoog je messen over het gras scheren, dan is de hoogste stand nooit verkeerd.

De onderkant van het maaidek van je grasmaaier geeft (ongeveer) de maaihoogte aan. Soms zitten de messen iets hoger (ca 1cm), en dat zie je snel als je de maaier iets kantelt. Dit is de hoogte waarop het gras gemaaid zal worden.

Dus zet de maaier op de hoogste stand en vergeet deze afstelling vanaf nu. Wil je dit preciezer doen, lees dan hieronder hoe.

Grasmaaier precies in hoogte afstellen.

De hoogste stand is goed, maar precies afstellen nog beter. Vrijwel alle motormaaiers hebben de mogelijkheid deze van maai-hoogte te veranderen. Het hangt af van het type grasmaaier hoe je dit het makkelijkst kan meten. Hier twee opties voor je:

  1. Je meet de maai afstand het meest precies via de uitwerp opening van de maaier. Zet de motor uit, of haal de stekker uit het stopcontact. Steek je hand met rolmaat of centimeter naar binnen, en meet vanaf het mes naar de grond.
  2. Meet de hoogte van het maaidek op, en vervolgens de afstand van de snijkant van je mes, tot aan het maaidek. Tel deze twee bij elkaar op, en je weet de hoogte waarop jou maaier maait.

Maai niet te vaak, en niet te weinig

hoe vaak grasmaaien voor het mooiste resultaat

Gras maaien is op zich eenvoudig. Bepalen wanneer het juiste moment is om te maaien heeft wel wat aandacht nodig.

Hoe vaak je moet maaien hangt namelijk af van de lengte van je gras. Grasmaaien doe je, wanneer je 1/3 van de grasspriet af kan maaien, om hem weer op 5 á 7 cm te krijgen.

Maai nooit meer dan een 1/3 van de totale lengte van de grasspriet af.

Waarom niet meer of minder?

Deze regel is gebaseerd op twee dingen:

  1. Je geeft het gras de tijd om te helen en te groeien.
  2. Het afgesneden gras heeft zo een mooi klein formaat om te mulchen (voor voeding en bodembedekking).

Gras schiet in de stress, als je hier een stuk afsnijdt (wie niet?). Het gras verbruikt hierdoor meer energie voor herstel, en minder voor het weren van bijvoorbeeld schimmels en ziektes.

Nadeel van te vaak grasmaaien

Het gras kan niet (snel genoeg) herstellen wanneer je te snel achter elkaar maait. De plant blijft langer dan nodig in zijn ‘herstelfase’, en verbruikt zo meer voeding dan nodig. Wortels kunnen kleiner worden, en de groei gaat achteruit.

Nadeel van te weinig grasmaaien

Te lang wachten met maaien zorgt voor lange sprieten. Dat betekent ook dat je er meer af moet snijden dan 1/3 van het gras, wat meer stress oplevert. Kom je terug van vakantie, maai dan een beetje van het gras af. Wacht een dag of 3, en maai dan de rest van het gras af, tot je weer op de gewenste lengte van 5 a 7 cm zit.

Dus wanneer moet ik dan gras maaien?

We maaien als het gras 2 cm is gegroeid. Hierbij gaan we er van uit dat het gras niet langer is dan 5 á 7 cm. Dus bij 8 cm maaien we terug naar 5, en bij 10 cm maaien wij terug naar 7 cm.

Per seizoen en per jaar verschilt de groei van het gras. Soms is er meer zon, hogere temperaturen en vaker regen. Er is geen vaste maai frequentie, die zorgt voor een goed resultaat.

We moeten dus maaien als het gras 1/3 is gegroeid. En groeien doet gras het best met voldoende voeding!

Geef je gazon voldoende voeding, met de juiste maaier

handgrasmaaier waar de stukken gras tijdens grasmaaien van af springen

De voeding voor je gazon wordt voor het grootste deel bepaald, door de grasmaaier die je gebruikt. Een grasmaaier is niet alleen een grasmaaier. Hij bepaalt namelijk de lengte van snijden, en hoeveel je wilt recyclen (mulchen) van het afgesneden gras.

Bij voorkeur gebruik je een maaier die mulchen kan. Dit zijn maaiers met messen die een extra snede hebben.  Hiermee kan het maaisel in nog fijnere stukjes gesneden worden. Deze fijne stukjes vallen zo makkelijk op het grondoppervlak. En dat is precies waar je het gemaaide gras wilt hebben, op de bodem

Voedingsstoffen recyclen, mulchen

Het gras gebruikt voeding en water uit de bodem. Gras groeit goed en gezond, als het gebruik kan maken van een voedingsrijke bodem. Een mooi egaal veld met een diepe groene kleur is dan het resultaat.

De voedingsstoffen bevinden zich deels, in het gras zelf. En door het maaisel zo klein mogelijk te malen, geven we deze voeding terug aan de bodem. Dit proces heet ‘mulchen’

Nadeel van maaisel weggooien

Wij onttrekken voeding van de bodem, als wij maaien en het gras opvangen in een zak. De voeding voor gras zit namelijk voor een groot deel in het gras zelf.

Dit moet je met je maaisel doen

Het is beter het maaisel in zo klein mogelijke stukjes, in en op het veld te laten liggen. Door het terug te geven aan de bodem worden ook de composterende bacteriën gemotiveerd te vermenigvuldigen. Deze bacteriën zetten biologisch materiaal om in nitraten en dit is de voeding voor de plant. Nu we deze conclusie hebben getrokken kunnen we het gaan hebben over het type grasmaaier en welke invloed deze heeft op het maaien.

Minder water sproeien door te mulchen

Een ander voordeel van mulchen is dat het fijne maaisel de bodem beschermt tegen warmte. Water verdampt minder snel omdat de temperaturen net iets lager blijven.

 

Met welk type grasmaaier bereik je dit doel?

grasmaaien met welk type grasmaaier voor mulchen van gras

Er zijn veel verschillende types grasmaaiers. Gek genoeg is het werk dat je er mee verricht belangrijker dan de maaier, om voor de beste resultaten te zorgen .

Er zijn handmaaiers die we zelf mogen drukken, motor maaiers , elektrische maaiers, zit maaiers en zelfs robot maaiers die het voor ons doen.

Het type maaier heeft gek genoeg geen invloed op het resultaat indien je het type maaier niet goed gebruikt.

We willen dus ons maaisel terug in de bodem, dat is belangrijk voor de voeding. Als dit maaisel te groot of te lang is, zal het op het gras blijven liggen en krijgt het maaisel niet de kans om de bodem te bereiken. Als het de bodem niet bereikt, pas dan verstikt het je veld.

Altijd je maaisel opvangen en weggooien is niet de manier! kleiner maaien, daar draait het om…

We moeten er dus voor zorgen dat het maaisel klein genoeg is om tussen het gras te kunnen vallen. Zo zorgt het afval voor een gezonde bodem.

Hebben we als voorbeeld een handmaaier, dan zullen we dus vaker moeten maaien. Meer banen trekken en ook vaker over hetzelfde stuk maaier om het maaisel kleiner te maken. Een handmaaier vermaalt het gras met één haal niet genoeg. Een handmaaier kan een prachtig resultaat geven, maar we zullen dan vaker het gras moeten maaien, en vaker over hetzelfde deel moeten.

Als we een motormaaier pakken,, dan is het handig om een maaier te kopen met een zo hoog mogelijke ruimte boven de messen. Zo blijft het maaisel rond vliegen in de kap en wordt keer op keer fijner gemaald en gesneden. Zo ontstaat er een formaat, wat tussen het gras kan vallen. Deze maaiers hebben een vermalende werking, die belangrijk is voor minder werk, en meer voeding terug in je bodem.

Het type grasmaaier zegt dus niets over het resultaat, maar over hoe vaak we het gras moeten maaien. Een dure motormaaier, met veel ruimte boven de messen, zorgt er voor dat je minder vaak hoeft te maaien. Mits je messen vlijmscherp zijn…

Kan ik gras maaien als het nat is.

kan ik grasmaaien als het nat is

Of je nat gras kunt maaien heeft te maken met het type maaier. Met nat gras is de motor maaier in het nadeel, ten opzichte van de handmaaier.

Als we nat gras maaien met een motormaaier zal het maaisel omhoog gegooid worden, tegen de kap, en blijven plakken aan de binnenkant. Er ontstaat binnenin een klont gras en zo wordt het maaisel niet goed klein gesneden.

Het houdt dus in dat als we regenachtige tijden hebben, en toch moeten maaien, we vaker moeten maaien. Bij voorkeur met open messen. Ook met een motor maaier. Zodat het maaisel klein genoeg blijft.

Niet alleen droog gras is wenselijk, er is nog een ander belangrijk punt om niet te vergeten…

Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier vlijmscherp zijn.

voorbeeld van grasmaaien met vlijmscherpe messen

Is dit nou zo belangrijk? Ja! De eerste reden is makkelijk te bedenken na het hier voorafgaande. We willen het gras dat we maaien, zo klein mogelijk terug het veld in hebben en houden.

De tweede reden heeft met iets heel anders te maken.

Als wij het gras maaien, snijden we de top van het gras af. Doen we dit met een bot mes dan, dan snijden we niet maar scheuren wij de top van het gras af. Dit zorgt er voor dat het plantje scheurt en het gras niet op eenvoudige wijze kan helen. Door het scheuren heeft het gras meer tijd nodig, te herstellen en zal het minder goed groeien.

Het zal zorgen voor een bruine dorre laag over het gras, en dat ziet er niet mooi uit. Ook is het gras gevoeliger voor ziektes.

Kortom een goede snede, met scherpe messen, zorgt voor een snelle heling. Zo blijft het gras er gezond en mooi groen uitzien van boven.

Wanneer of hoe vaak moet ik mijn grasmaaier messen slijpen?

aanzicht van geslepen mes voor grasmaaien

Hier zijn veel tabellen over te vinden, maar eigenlijk kun je het heel simpel zien aan je gras na het maaien.

Als je klaar bent met maaien pluk je een sprietje en als die mooi recht is gesneden zonder scheuren zijn je messen nog scherp genoeg.

Om je toch een indicatie te geven. Als je een half uur doet over het maaien van het gras kun je ongeveer 2 jaar met 1 keer laten slijpen. Dus bij een grasveld waarbij het 1 uur gras maaien kost, elk jaar laten slijpen.

Gemiddeld gaan de messen 25 uur gras maaien mee na het slijpen.

Heeft het type gras invloed op gras maaien?

types gras van invloed op grasmaaien

Hier zijn misverstanden over. Het is namelijk niet zo dat wij het over 1 soort gras hebben,, bij het kopen van graszaad of graszoden. Dit zijn mengelingen van verschillende soorten grassen.

Veel voorkomende soorten die gebruikt worden in Nederland zijn Raaigras, Veldbeemdgras en Roodzwenkgras. Dit maakt voor het maaien niet uit.

De belangrijke punten voor het gras maaien blijven op alle types gras van toepassing: Weinig er af maaien(1/3) , goed vermalen en scherpe messen.

 

Voor het gras maaien, rommel verwijderen.

voor het grasmaaien rommel verwijderen

eerst het gazon schoonmaken van bijvoorbeeld speelgoed, takken, dennenappels etc.

Zeer belangrijk om voor het gras maaien het grasveld eerst goed schoon te harken. Zo voorkom je dat je per ongeluk over een tak of dennenappel maait.

Een tak in de maaier lijkt onschuldig, want de meeste maaiers zijn hier prima tegen bestand. De messen van de maaier lopen hierdoor echter wel schade op, en dit gaat ten koste van jee resultaat.

Scherpe messen zijn onmisbaar, en cruciaal voor mooi resultaat. Ook kunnen takken en andere zaken tussen het gras worden gelopen en dit zorgt voor kale plekken.

Maai het gras in verschillende richtingen.

Grasmaaien in verschillende richtingen

Als wij het gras altijd één kant op maaien, zou het gras langzaam uit zichzelf één kant op gaan groeien. Hierdoor zal het gras plat gaan liggen.

Als we van richting veranderen krijgt het gras geen voorkeur en blijft het recht omhoog groeien. Dit zorgt voor meer licht op de grassprieten, meer water en lucht bij de wortels en daarom bevordert het de groei snelheid van het gazon.

Plat gemaaid gras is ook belemmerend voor het maaisel. Dit blijft makkelijker op het gras liggen en kan verstikken en gaan rotten.

Snijd de kanten met de kantenknipper op 90 graden en niet schuin.

snijd de kanten voor het grasmaaien op 90 graden

Voordat we het gras maaien hebben we het grasveld geharkt en daarna is tijd om de kanten te knippen.

Veel mensen maken gebruik van een kanten knipper en gebruiken deze onder een hoek van 45 graden. Dit is slecht voor het gazon.

De kanten van het gras worden hierdoor te kort gemaaid aan de rand van je veld. Hierdoor worden de kanten van het veld gevoeliger voor ziekten en onkruid, door kortere wortels . De ziektes kunnen zich daarna verspreiden door het veld. Daarom altijd de kanten van het veld recht afknippen.

Tenslotte: gras maaien in banen of patronen.

grasmaaien in banen of patronen

Patronen en banen bevorderen natuurlijk het recht groeien van het gras, maar het ziet er ook gewoon wel heel verzorgd uit. Gebruik je fantasie! Maar houd er rekening mee dat je voor elke maaibeurt, een andere lijn aanhoudt.

Zo ben jij verzekerd van een perfect veldje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *