Sketchup lijnen verwijderen getekend met de measure tool

Deze tutorial legt je snel en simpel uit hoe je de lijnen die je met de ‘tape measure tool’  tape measure tool tekent weer verwijderen kan.

Kies de ‘Eraser tool’ en klik eenmaal op een enkele lijn om deze te verwijderen of sleep de tool over meerdere lijnen heen om ze allemaal te verwijderen. Lijnen getekend in componenten of groepen kan je alleen verwijderen als de groep of het component ‘geopend’  is.

Sketchup lijnen verwijderen

Getekende lijnen kan je op verschillende manieren verwijderen. Je kan ze met de selectietool aanklikken en op delete drukken, of je kiest voor de meest eenvoudige manier, de ‘eraser tool’ sketchup eraser tool icoon

Verwijderen met eraser tool

Verwijderen met eraser tool

De meest eenvoudige manier om lijnen te verwijderen is door gebruik te maken van de ‘eraser tool’. Druk op de letter ‘E’ op je toetsenbord om de ‘eraser tool’  te selecteren. je muis verandert nu in een gum. Klik vervolgens op een lijn om deze direct te verwijderen.

Meerdere lijnen met eraser tool verwijderen

Wil je meerdere lijnen ineens verwijderen houdt dan de linkermuisknop ingedrukt, en sleep de eraser tool over alle lijnen die je kwijt wilt. Bij het loslaten van de muisknop verdwijnen alle lijnen dieje tijdens het slepen met de eraser tool hebt geselecteerd.

Verwijderen met selectie tool

Verwijderen met selectie tool

klik op de ‘selection tool’  of druk op de spatiebalk op je toetsenbord. De muiscursor verandert nu in een zwarte pijl. klik vervolgens de lijn aan die je wilt verwijderen. Als de lijn blauw gekleurd wordt druk je op de delete toets op je toetsenbord.

Meerdere lijnen met selectietool verwijderen

Om meerdere lijnen te selecteren houd je de ‘shift toets’  vast op het toetsenbord en klik je een voor een elke lijn die je verwijderen wilt aan. Er komt een plusje naast je cursor te staan. De lijnen kleuren blauw wanneer je ze aanklikt. Druk vervolgens op de delete toets om de lijnen te verwijderen.

Verwijderde lijnen terughalen met CTRL+Z

Als je teveel hebt verwijdert kan je eenvoudig je laatste actie ongedaan maken met de toetscombinatie CTRL + Z. Elke keer dat je deze toets indrukt zal sketchup een stap terug geven die je ervoor hebt gedaan.

Teveel stappen terug gedaan

Mocht je dan ook nog eens per ongeluk teveel stappen terug zijn gegaan, dan ga je weer een stap vooruit met de toetscombinatie CTRL + Y. 

Heb je na het ongedaan maken opnieuw getekend, dan kan je geen stap vooruit meer doen. helaas zul je dan het teveel verwijderde opnieuw moeten tekenen.

Lijnen blijven staan of worden niet blauw

Lijnen blijven staan of worden niet blauw

In sketchup zie je altijd ALLE lijnen die je hebt getekend. ook de lijnen die misschien in een component of groep zitten. om deze lijnen te verwijderen moet de het component of de groep openen door hier 2x op te klikken. eenmaal geopend kan je ook deze lijnen weghalen op de hierboven beschreven manieren.

Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *