Ultrasoon Reiniger, fantastische resultaten en 100% eenvoudig

Wat als er een reiniger is dat het schoonmaakwerk voor je kan doen terwijl je zit, wat anders doet of toekijkt? Een ultrasoon reiniger kan het juiste gereedschap zijn dat je nodig hebt om het schoonmaken in en om je huis , kantoor of werkplaats makkelijker te maken. Hier is waarom:

Wat is Ultrasoon

Ultrasoon zijn trillingen of geluidsgolven boven 20kHz ( 20.000 Hz (Hertz)). Hertz wordt uitgedrukt in trillingen per seconde, en kHz staat voor KiloHertz (x1000) . 20kHz betekent een trilling van 20.000 x per seconde. Misschien ken je dit wel van de gehoortests, waarbij boven 20kHz het geluid (bijna) niet meer te horen is. Jongere mensen horen geluiden op dit niveau vaak nog wel. Maar geluid is niet waar een Ultrasoon reiniger mee werkt.

Hoe werkt ultrasoon reinigen

Door een vloeistof zoals water ( of een reinigingsvloeistof ) in ultrasone trilling te brengen, ontstaan er microscopische luchtbellen op het voorwerp dat zich in de vloeistof bevindt. Deze bellen zijn de magie van de ultrasoon reiniger, die smeer, stof en viezigheid op microscopisch niveau van het voorwerp af slaat.

 

Wat kan ik met een ultrasoon reiniger schoonmaken?

Bijna alles is met een ultrasoon reiniger schoon te maken. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Waar deze reinigers voornamelijk voor gebruikt worden zijn de volgende:

Auto, motor ,brommer of fiets onderdelen

Vet, smeer, olie en andere sporen van ‘los vuil’ kunnen perfect met een ultrasoon reiniger schoongemaakt worden. Afhankelijk van de grootte van het onderdeel heb je hiervoor Ultrasoon reinigers nodig met grotere of kleinere tanks.

Hierbij moet je uitgaan van het grootse onderdeel dat je zou willen kunnen reinigen, wat in de tank moet passen onder het vulniveau.

Juwelen, sieraden, horloges en brillen

Juweliers maken ook gebruik van een ultrasoon reiniger om diep in de gleuven van juwelen schoon te kunnen maken. Vaak wordt hiervoor een middel gebruikt dat de edelmetalen niet aantast.

Ook voor thuis zijn hier perfecte kleine ultrasoon reinigers voor te vinden die dit werk voor je kunnen doen. Hierbij moet je rekening houden met het grootste voorwerp dat je wilt kunnen reinigen. Een zonnebril is meestal het grootst wat thuis gebruikt wordt.

Wat belangrijk is om te weten is dat niet elke edelsteen in een ultrasone reiniger kan worden schoongemaakt. Om dit duidelijker te maken hebben daar een aparte pagina voor gemaakt: Edelstenen ultrasoon reinigen

Machineonderdelen

Machineonderdelen zijn de grootste onderdelen die gereinigd worden in de industrie. Denk hierbij aan complete motorblokken, grote  mallen, en onderdelen van scheepsmotoren e.d.

Een van de grootste ‘verplaatsbare’ ultrasoon reinigers hebben een capaciteit van wel 789 Liter. Daar kan je heel wat in kwijt.

Lagers reinigen

Lagers vind je in alle soorten voorwerpen terug. Van inline skates tot skateboards, op je fiets en in de auto. Lagers hebben plekken waar je met geen borstel bij kan komen, en dat is waar een ultrasoon reiniger enorm goed van pas komt.

3D Prints van hars reinigen

3d prints bestaan uit gedetailleerde onderdelen waar je met poetsen en spoelen niet altijd effectief kan schoonmaken. Bij het printen met hars kan er makkelijk hars achterblijven. Door gebruik te maken van een ultrasoon reiniger los je het teveel aan hars eenvoudig op, even naspoelen, en uit laten harden.

Uit welke onderdelen bestaat een ultrasoon reiniger

Elke reiniger bestaat uit een paar onderdelen waarvan sommige optioneel zijn. Om je een idee te geven waar ze uit bestaan zetten we de onderdelen op een rij:

De behuizing

De behuizing is meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Dat betekent dat ze lang meegaan en je niet bang hoeft te zijn voor roest of andere narigheid.

Tank

De tank is waar de magie plaatsvind, en deze zijn in veel variaties te vinden. Voor de meeste mensen voldoet een reiniger van 3 liter voor de meeste toepassingen. Maak je hoofdzakelijk sieraden schoon dan kan je het zelfs met 1 of 2 liter prima af.

Sommige reinigers hebben geen tank. Dit zijn ultrasoon reinigers die je zelf in een bak vloeistof kunt leggen. Vanuit het element worden de trillingen door de bak gestuurd om zo de voorwerpen te reinigen. Erg handig voor in je wasbak bijvoorbeeld

piëzo-elektrisch transducer-element

Dit element brengt de ultrasone trillingen voort en is het hart van de ultrasoon reiniger. Er moet immers iets zorgen voor de trillingen, en dit element zorgt daar voor.

Instelbare Timer

De timer zorgt er voor dat het apparaat niet langer werkt dan nodig. Sommige timers zijn volledig instelbaar , anderen werken zodra je hem inschakelt.

Temperatuur regeling

Zoals de naam het al zegt kan je hiermee de vloeistof temperatuur regelen. In sommige gevallen kan je hiermee het resultaat verbeteren, werkt je met zachtere materialen dan is een lagere temperatuur aan te raden.

Aan en uit knop

Meestal is er een aan uit knop aanwezig, maar sommige modellen werken met een stekker, zoals een los element bijvoorbeeld.

Afvoerkanaal of leiding

Grotere modellen ultrasoon reinigers hebben een aparte afvoer om de vloeistof eenvoudig uit de tank te laten lopen. Vanaf een hogere inhoud is dit onmisbaar omdat je de reiniger dan niet meer even optilt en leeggooit.

Een afvoerkanaal dien je na het leeglopen wel even door te spoelen om te voorkomen dat deze mogelijk dichtslibt met vettigheid.

Mandje of rekje in de tank

Optioneel bij veel modellen is een mandje of rekje om de onderdelen en voorwerpen op te leggen. Soms is deze van plastic , en soms van metaal.

Bij het schoonmaken van munten en kleinere voorwerpen komt dit handig van pas, maar je moet wel opletten dat de materialen door de trillingen niet te hard kunnen schuren tegen de wanden, of tegen elkaar.

Wat is het belangrijkst om rekening mee te houden als je een ultrasoon reiniger wilt kopen

De grootte van de tank, en de afmetingen hiervan zijn het belangrijkst om te overwegen bij je aankoop. Een rechthoekige tank word in veel gevallen aangeraden omdat je hier de meeste ruimte in hebt.

Sommige reinigers zijn rond, ovaal of vierkant. En afhankelijk van wat er moet werkt dit voor of tegen je.

Diepte

De diepte bepaalt uiteraard tot hoe ver je het voorwerp in de vloeistof kunt steken. Dit mag ook in 2 keer, waarbij je eerst de ene kant en daarna de andere kant reinigt.

Let alleen niet op de diepte van de tank, maar let op het niveau tot waar je hem vullen kan. Alleen onder de vloeistof wordt gereinigd, en het niveau moet minstens tot de helft van je voorwerp kunnen komen.

Breedte

De breedte geeft je ruimte om verschillende voorwerpen naast elkaar te kunnen leggen. Als voorwerpen over elkaar heen liggen wordt de reiniging er van minder, daar waar ze elkaar raken.

Dit is ook een kwestie van geduld. want wat er niet meer in past kan je later reinigen, en meestal ben je na 5 minuten per reinigingsbeurt wel klaar.

Volume

Door rekening te houden met het aantal liters van de tank weet je ook hoeveel schoonmaakmiddel je per keer nodig hebt. Vul je een 3 liter tank tot de rand, om een paar sieraden te reinigen, dan kan je hier beter een kleinere reiniger voor gebruiken.

Welke vloeistof heb je nodig in een ultrasoon reiniger

De vloeistof is waarschijnlijk hetgeen wat meestal over het hoofd gezien wordt, maar het is een van de belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je een ultrasoon reinigingsmachine gebruikt.

Vloeistoffen die je kan gebruiken

  • Kraanwater
  • Gedemineraliseerd water
  • Osmose water
  • Azijn, evt verdund met water

Vloeistoffen die je (beter) niet kan gebruiken

  • Alcohol en andere brandbare vloeistoffen zoals benzine
    • deze vloeistoffen hebben een laag vlampunt wat de kans op ontbranding groter maakt.
  • Krachtige zuren
    • Naast dat het je tank kan aantasten is het lastig om veilig met aggresieve zuren te werken.

Kies een vloeistof die je anders ook zou gebruiken

Voor verschillende toepassingen ‘kan’ je verschillende vloeistoffen gebruiken. Olie wast niet makkelijk met water af, hiervoor heb je een ontvetter nodig die de olie makkelijker losweekt. De ultrasone trillingen helpen vervolgens enorm om het eenvoudig te reinigen.

Waar je op moet letten

Zorg dat je voor een vloeistof gaat die geen al te hoge of lage oppervlaktespanning heeft. Zorg ervoor dat de vloeistof vuil kan losweken en het in de oplossing kan houden. Zorg er ook voor dat de vloeistof veilig is om te gebruiken. Het moet niet te basisch of zuur zijn, maar iets dat vrij dicht bij neutraal ligt.

Het moet oplosbaar zijn in water

De vloeistof die je wilt gebruiken moet in water oplosbaar zijn. Daarnaast is ontgassen van de vloeistof een belangrijke eigenschap. De meeste vloeistoffen ontgassen na een seconde of 4.

Vraag het de verkoper

Simpelweg vragen aan de verkoper is de snelste manier om een goed advies te krijgen voor jouw specifieke merk. De fabrikant heeft zijn producten immers getest, en weet welke vloeistof het meest effectief zal zijn voor jouw toepassing.

 

Hoe voorkom je teveel vloeistof weg te moeten gooien

Gebruik maken van de vloeistof in de tank is lang niet altijd nodig. Dit kan geen kwaad als je veel te reinigen hebt, maar als je tussendoor iets ketsbaars wilt reinigen, doe je dat niet in het vuile water.

Hier is een hele leuke oplossing voor.

Gebruik een fles die je apart in de vloeistof zet

Door de bodem van een plastic fles af te knippen, en hier een klein beetje vloeistof in te doen, kan je deze laten drijven in de tank van je reiniger. De trillingen worden namelijk moeiteloos doorgegeven aan alles wat zich in de tank bevindt.

Zo kan je ook meerdere soorten vloeistoffen, tegelijkertijd, in dezelfde tank hun werk laten doen.

We gaan hier later op een nieuwe pagina verder op in

Hoe vaak moet de vloeistof gewisseld worden

Het wisselen van de vloeistof hangt af van hoe ernstig het vervuild is. Ondanks vervuild water doet een reiniger het nog steeds goed, omdat hij afhankelijker is van luchtbellen dan van de vloeistof.

Heb je veel vettigheid losgeweekt dat kan het zijn dat de vloeistof verzadigd is, en de ontvettende werking niet meer voldoende is. Is het water erg donker en kan je de onderdelen bijna niet meer zien liggen, dan is het ook verstandig om te verversen.

Ververs de vloeistof altijd zonder stekker of stroom op het apparaat.

Hoe lang moet een ultrasoon reiniger aan staan

Een periode van 2 – 10 minuten volstaat in vrijwel alle gevallen om effectief te reinigen. Heb je echt vervuilde voorwerpen dat kan je het altijd herhalen tot je gewenste resultaat.

Korter periodes werken vaak effectief bij sieraden die vettig zijn op plekken waar je niet makkelijk bij komt.

Onderdelen van machines hebben langer de tijd nodig om het smeer goed van het onderdeel af te weken.

Meer over de reinigingstijd vind je hier: Reinigingstijd van een ultrasoon reiniger

Heeft een Ultrasoon reiniger veel onderhoud nodig

Veel onderhoud hoef je niet te plegen aan een reiniger. Als je rekening houdt met het volgende

Gebruik hem niet als er te weinig vloeistof in zit

Een reiniger met te weinig vloeistof kan tijdens gebruik schade veroorzaken aan het element onder de tank. Zorg er voor dat je altijd vult tot de rand, of sla de handleiding er op na wat het minimum niveau mag zijn.

Zorg voor een vlakke ondergrond

Het water moet niet hellen, dat betekent dat het waterniveau op gelijke lijn moet staan met de rand. Zo voorkom je dat het over de rand en mogelijk in het apparaat terecht komt.

Leg voorwerpen in een mand en niet direct op de bodem

Wanneer voorwerpen op de bodem liggen kunnen de trillingen de tank en je spullen beschadigen. De trillingen kunnen delen tegen elkaar laten schuren waardoor het sneller slijt of krast.

Gebruik geen zuren of alkalische vloeistoffen

Het soort vloeistof kan de tank beschadigen wanneer de zuurgraad te hoog of te laag is.

Gebruik de reiniger in een droge omgeving

Een te vochtige omgeving is voor apparaten nooit goed. Dus ook voor een ultrasoon reiniger geldt dat je deze in een droge ruimte gebruikt.

Sla altijd de handleiding er op na hoe je de machine moet reinigen

In de handleiding vindt je voor jouw model reiniger de beste tips. Twijfel je hierover , neem dan met de verkoper contact op om je te laten adviseren.