Edelstenen ultrasoon reinigen, pas er mee op

Als je van je sieraden houdt, wil je dat ze er altijd even prachtig uitzien als toen ze nieuw waren.

Ultrasone reinigers kunnen de schoonheid van je met juwelen versierde schatten herstellen. Deze machines genereren hoogfrequente geluidsgolven die door water of een reinigingsoplossing gaan en zo warmte en druk creëren. Ultrasone machines kunnen sieraden effectief reinigen door vuil en puin los te maken van achter edelstenen en andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Je kunt een professionele ultrasoon reiniger kopen voor $150 of minder. Maar ultrasone reinigers komen met een waarschuwing: niet alle edelstenen en juwelen kunnen er veilig in gereinigd worden. Weersta dus de drang om je schatten in de lente schoon te maken zonder eerst een beetje onderzoek te doen.

Welke edelstenen kunnen niet ultrasoon gereinigd worden

Gerepareerde edelstenen

Gebruik geen ultrasoon reiniger om edelstenen schoon te maken die opgevulde beschadigingen of krassen hebben. Diamanten, bijvoorbeeld, kunnen breuken hebben die gevuld zijn met een loodglas-achtige substantie. De breuken van smaragden worden gewoonlijk opgevuld met olie, hars of was. Het doel van deze behandelingen is de schijnbare helderheid te verbeteren. Deze soorten behandeling zijn echter niet blijvend en kunnen beschadigen of verwijderd worden. Andere edelstenen kunnen op soortgelijke wijze behandeld worden.

Organische edelstenen

Organische edelstenen zijn poreuze materialen die je nooit met een ultrasoon reiniger moet schoonmaken. Deze stenen beschadigen door de warmte van een ultrasoon toestel en de chemicaliën in de meeste reinigingsvloeistoffen.

Organische edelstenen die je niet met een ultrasone reiniger moet schoonmaken zijn

  • Parels
  • koraal
  • schildpadschelp
  • ivoor
  • schelp cameeën, git, en barnsteen mogen niet in een ultrasoon reiniger.
  • agaat, onyx of sardonyx

Geimpregneerde edelstenen

Gebruik geen ultrasoon toestel als de edelstenen geïmpregneerd of bedekt zijn met olie, plastic of was. Deze behandelingen worden vaak gebruikt op edelstenen zoals

  • smaragd
  • lapis lazuli
  • malachiet
  • opaal.

Met hitte behandelde edelstenen ( voor kleur )

Vermijd ultrasone reinigers als de edelsteen met hitte behandeld is, een methode die gebruikt wordt om de kleur te versterken. Hoewel bij doorzichtige robijn en saffier voorzichtigheid geboden is, mogen sterrobijn en stersaffier niet in een ultrasoon toestel gereinigd worden.

Edelstenen die gevoelig zijn voor warmte en temperatuurswisselingen

Er zijn veel edelstenen die gevoelig zijn voor hitte en temperatuurwisselingen en niet in een ultrasoon gereinigd mogen worden. Ongeacht of ze behandeld of onbehandeld zijn.

Enkele van deze edelstenen zijn:  tanzaniet , veldspaat (zonnesteen en maansteen), fluoriet, ioliet, kunziet, lapis lazuli, malachiet, opaal, topaas, turkoois, zirkoon, en andere.

Ultrasoon reinigen van parels

Parels zijn erg zacht en door ultrasoon reinigen kunnen ze gedeeltelijk oplossen. Wat voor parel het ook is, stop ze nooit in een ultrasoon reiniger.

Gebruik alleen warm, zeepachtig water om parels schoon te maken, en nu we toch bezig zijn, gebruik er nooit alcohol of andere chemicaliën op.

Welke vloeistof is geschikt voor edelstenen

Gebruik zachte vloeistof/schoonmaakmiddelen die speciaal voor delicate edelstenen zijn samengesteld.

Of gewoon warm, zeepachtig water om deze edelstenen en metalen die geoxideerd of antiek zijn schoon te maken.

Standaard reinigingsoplossingen kunnen delicate edelsteenmaterialen en oppervlakte afwerkingen beschadigen.

Controleer de stevigheid van je steen in het sieraad

Controleer of de edelstenen in je sieraad stevig vast zitten, zowel voor als na het schoonmaken.

De door een ultrasoon reiniger opgewekte trilling kan soms edelstenen los schudden of schade veroorzaken als edelstenen met hun gordels tegen elkaar aan liggen.

Conclusie

Al deze waarschuwingen kunnen je doen afvragen waarom je in de eerste plaats een ultrasoon reiniger zou gebruiken. De sleutel is zorgvuldig de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen, en te weten of je juweel behandeld is.