Verbinding met extern bureaublad Windows 10 Home

Verbinding met extern bureaublad Windows 10 Home

In dit artikel vertel ik je hoe je zonder Pro versie van Windows toch een verbinding met extern bureaublad Windows 10 home kunt opzetten.

Standaard is dit alleen beschikbaar voor Windows 10 Pro of hoger, echter is dit eenvoudig te activeren middels een hulpprogramma.

Verbinding met extern bureaublad Windows 10 Home (RDP-toegang) inschakelen

Het client-programma Remote Desktop Connection is beschikbaar in alle edities van Windows, waaronder Windows 10 Home en Mobile. De RDP-server echter, die nodig is om op afstand toegang te krijgen tot een Windows-pc, is alleen beschikbaar op pc’s met Windows 10 Professional- of Enterprise-edities.

Als je deze vergelijkt met andere Windows-edities zoals Home, zijn de meeste componenten (die nodig zijn om een ​​RDP-server uit te voeren), al aanwezig.

Externe toegang inschakelen met een kleine ‘tweak’

Het RDP Wrapper Library- project biedt een snelle oplossing hiervoor. Door de reeds ingebouwde ‘Terminal Service‘ in Windows te gebruiken en regels toe te voegen aan de Windows Firewall wordt het mogelijk RDP-verbindingen op afstand te maken. Nadat u het hebt gedownload en het “install.bat” script hebt uitgevoerd, moet uw systeem op afstand toegankelijk zijn via RDP.

Geen interface voor RDP, wel een alternatief

Windows 10 Home bevat geen gebruikersinterface in Windows > Systeem > Eigenschappen > Extern, voor het beheren van Externe Toegang. Zoals dit wel het geval is in Windows 10 Professional en Enterprise . In de plaats daarvan kunt u het gebundelde “RDPConf-programma” gebruiken om instellingen te beheren.

Hoe werkt dit alternatief, en kan ik het veilig gebruiken?

RDP Wrapper Library beschrijft zichzelf als volgt:

“RDP Wrapper werkt als een laag tussen Service Control Manager en Terminal Services, dus het originele termsrv.dll-bestand wordt niet aangepast. Deze methode blijft ook behouden bij een Windows Update. “

Wat zich vertaalt naar “we hebben een nette, niet-intrusieve methode ontwikkeld, die geen wijzigingen aanbrengt in Windows zelf”.

De andere oplossingen om Externe Toegang (RDP ) in de Home-editie van Windows 10 mogelijk te maken kunnen problemen veroorzaken wanneer het systeem updates ontvangt via Windows Update. Ze brengen wijzigingen aan in Windows-onderdelen die moeilijk terug te zetten zijn.

De RDP Wrapper daarentegen maakt slechts aanpassingen aan de Windows-configuratie en gebruikt bestaande Windows-componenten en -services om RDP-toegang op afstand mogelijk te maken.

Kan ik voor RDP niet een ander programma gebruiken?

Er zijn geen echte alternatieve Remote Desktop -serverimplementaties van derden beschikbaar op Windows, dus je moet de ingebouwde functie van Windows gebruiken of helemaal niet. RDP is immers een eigen protocol van Microsoft, dus dit is misschien niet zo vreemd.

Als het RDP protocol niet direct nodig is, zijn er natuurlijk alternatieve programma’s maar die behandelen we later of in een ander artikel.

Kan ik niet gewoon mijn Windows 10 Home upgraden?

De upgradekosten van Windows 10 Professional voor een Home Edition-gebruiker zijn best duur, en het kan daarom de moeite waard zijn om alternatieven zoals VNC te onderzoeken; die servers en clients aanbiedt voor alle besturingssystemen, inclusief Windows 10. VNC lijdt aan het hebben van veel maar-bijna-of-net-niet-helemaal oplossingen. Dit lijdt tot een systeem waar niet alle clients goed of helemaal niet werken met alle servers. Ik zal VNC verder in dit artikel niet behandelen.

Is het wel toegestaan deze beperking in Windows te ‘omzeilen’

U kunt zich afvragen of het toegestaan ​​is om deze beperking in de Home-editie van Windows te omzeilen? Laten we snel de relevante stukjes van de Windows-licentie bekijken:

Sectie 2.c: “[…] deze licentie geeft u geen recht op, en u mag niet:” en Sectie 2.c (ⅳ): “werken om technische beperkingen of beperkingen in de software heen;”

Sectie 2.d (ⅴ): “Externe toegang. Niet meer dan één keer per 90 dagen kunt u een enkele gebruiker aanwijzen die het gelicentieerde apparaat fysiek gebruikt als de gelicentieerde gebruiker. De gelicentieerde gebruiker heeft toegang tot het gelicentieerde apparaat vanaf een ander apparaat met behulp van externe toegangstechnologieën. “

Disclaimer: dit is geen juridisch advies. Dit is slechts mijn eigen interpretatie en weerspiegeling van het nalezen van de Windows-licentie:

Profiteer er van zolang het kan

Je zou kunnen concluderen dat RDPwrapper je gewoon in staat stelt om te profiteren van de functionaliteit waarvoor je een licentie hebt om te gebruiken in sectie 2.d (ⅴ).  Sectie 2.c + 2.c (ⅳ) is echter in tegenspraak met 2.d (ⅴ) met geen duidelijke uitleg over welke precedent heeft. Sectie 2.d (ⅴ) verleent niet uitdrukkelijk een uitzondering op 2.c + 2.c (ⅳ), maar 2.d (ⅴ) is specifieker voor de betreffende situatie.

De huidige Windows-licentietekst geeft weer dat het niet is toegestaan ​​om problemen en beperkingen op te lossen die worden opgelegd door Windows. In de meeste gevallen wordt waarschijnlijk al inbreuk maakt op de Windows-licentie, door een hulpprogramma te installeren die Windows-functionaliteit uitbreidt of aanpast.

Dan zou je niets meer kunnen installeren

Dat wil zeggen, een programma gebruiken om bestanden beter terug te vinden op het systeem, is strikt genomen een overtreding van de Windows-licentie zoals geschreven. De meeste van de externe en zelfs andere Microsoft-software die u installeert, brengt u in strijd met de Windows-licentie.

Heeft dit te maken met DMCA?

Het gebruik van RDP Wrapper kan worden geïnterpreteerd als een toepassing van een methode om het digitale rechtenbeheersysteem te omzeilen en dus illegaal onder de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) in de VS, en wie-echt-weet-wat-is-illegaal-in -andere lidstaten onder de auteursrechtrichtlijn (2001/29 / EG) in de EU. Dit deel van de licentie is echter zeer open voor interpretatie en ik zou zeggen dat Microsoft het moeilijk zou hebben om het toe te passen op elke situatie die verder gaat dan pogingen om hun kopieerbeveiligings- en valideringssystemen te omzeilen.

Het wordt niet aangeraden ​​of toegestaan ​​om bugs en problemen in Windows te omzeilen…(?!)

Volgens de regels werken

Als u in overeenstemming met de Windows-licentie wilt handelen, kunt u ervoor kiezen om een ​​gratis VNC-alternatief te gebruiken of uw Windows 10 Home-licentie te upgraden naar een Pro Edition-licentie door een digitale upgradecode te kopen.

Voor de snelle scrollers: RDPWrap is hier te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *