wordpress Artikel of pagina - featured

WordPress bericht of pagina. Wat is het verschil?

Standaard heb je de mogelijkheid, binnen  WordPress, berichten of pagina’s te maken.

WordPress bericht of pagina kennen een paar verschillen. In dit artikel vertellen we je wanneer je een bericht moet gebruiken, en wanneer een pagina het beste dienst doet. Ook komen de verschillen tussen berichten en pagina’s aan de orde.

je leert:

  1. de belangrijkste reden om voor een bericht of pagina te kiezen.
  2. Verschillen tussen een bericht of een pagina voor kennis.

WordPress, bericht of pagina: Het verschil in een notendop

Het grootste verschil tussen berichten en pagina’s is zijn datums.

Berichten, hebben een officiele publicatiedatum. Deze datum wordt altijd weergegeven aan het begin van een bericht of artikel.

Als je een normaal artikel wilt schrijven gebruik je hiervoor een bericht. Bijvoorbeeld: Dit artikel wat je nu leest is gepubliceerd als een ‘bericht’. Als je terug bovenaan dit artikel kijkt zal je zien dat er een publicatiedatum bij staat.

WordPress pagina’s hebben geen publicatiedatum. Ze zijn bedoeld voor ‘tijdloze’ informatie. Wanneer je tekst schrijft die bijvoorbeeld iets vertelt over wie je bent, of wie jullie zijn. Wil je dat mensen via een pagina contact met je kunnen opnemen, dan maak je hier een ‘contact pagina’ voor. De datum doet er in deze 2 voorbeelden niet toe. Je wilt immers dat dit altijd bekeken kan worden en is dus altijd relevant.

Op hoog niveau is dat simpelweg het grootste verschil

  • Pagina’s: zijn voor tijdloze content zoals een contact, wie ben je, of adresgegevens pagina.
  • Berichten: zijn voor tijdige artikelen en hebben een publicatiedatum.

Maarrrr…… er zijn ook kleinere verschillen tussen berichten of pagina’s. Daar gaan we nu even op in.

Technische verschillen tussen wordpress berichten of pagina’s

Je hebt net kunnen lezen dat berichten een datum hebben, en pagina’s niet. Maar er zijn nog andere noemenswaardige verschillen die een effect hebben op hoe je je website structureert.

Berichten zijn te categoriseren, pagina’s zijn hiërarchisch.

Als je een WordPress bericht maakt, heb je de optie om dingen aan dit bericht toe te wijzen

  • Categorieën
  • Tags

wordpress bericht categorieen en tags

Categorieën en tags helpen je jouw berichten en artikelen te organiseren, en bezoekers kunnen voor hen interessante inhoud eenvoudiger vinden.

Op elke categorie- en tag-pagina staan alle blogberichten die bij die categorie horen of op de publicatiedatum. Als je op een hoofdcategorie klikt, worden alleen de laatste berichten weergegeven die zijn toegewezen aan de categorie ‘WordPress’.

Aan de andere kant kunnen pagina’s geen categorieën of tags gebruiken. In plaats daarvan zijn ze hiërarchisch georganiseerd. Dat is een groot woord – maar hier is alles wat het betekent: u kunt van één pagina een ‘bovenliggend’ of hoofdpagina maken, en een andere pagina als een ‘kind’ maken. Dit helptu om gerelateerde pagina’s samen te groeperen:

Pagina attributen hoofdpagina en volgorde

Van een pagina een ‘hoofd’ of kind pagina maken, verandert hoofdzakelijk de structuur van de URL, de permalink.

Bijvoorbeeld: Stel je hebt een hoofdpagina ‘www.mijnpagina.nl/hoofdpagina’ dan zal een kind pagina hiervan de volgende URL hebben’www.mijnpagina.nl/hoofdpagina/kindpagina’.

Berichten hebben een auteur, pagina’s niet

Natuurlijk hebben ze het wel, het verschijnt immers niet zomaar, maar het is niet door je publiek te zien op een pagina.

In je wordpress omgeving (dashboard), zie je een auteur staan voor zowel pagina’s als voor berichten. Aan de publieke kant (de site die de bezoekers zien) staat dit niet bij pagina’s. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel maar dit heeft te maken met het thema wat je gebruikt. Standaard wordt er voor een pagina géén auteur weergegeven.

Door op de auteursnaam te klikken krijg je een lijst te zien van alle, door die auteur geschreven berichten.

Berichten verschijnen in je RSS Feed, pagina’s niet

De RSS feed van je website maakt het mogelijk voor bezoekers zich te abonneren op je artikelen. Deze feed laat alleen de meest recente berichten zien, niet de pagina’s.

Klinkt op zich logisch. Het gaat immers om ‘meest recent’. Zoals je in het begin hebt kunnen lezen gaat het bij pagina’s’om tijdloze content. Berichten zijn nieuwer, en dus over het algemeen recenter.

Berichten hebben berichttypes, pagina’s soms alleen een template

Sinds WordPress versie 3, hebben berichten een zogenaamd berichttype. Deze maken het mogelijk en eenvoudig om het artikel een bepaalde stijl te geven, afhankelijk van het type inhoud. De berichttypes bestaand onder andere uit:

  • Afbeeldingen
  • Video
  • Citaten
  • Links
  • Galerij, etc…..

berichttypes voor artikelenPagina’s kennen geen types. Sommige thema’s hebben echter wel Pagina Templates. Deze maken het mogelijk te kiezen uit verschillende lay-outs voor verschillende pagina’s. Dit komt echter lang niet overal voor en standaard kan je hier niet voor kiezen.

Veel voorkomende vragen over het gebruik van wordpress berichten of pagina.

Als er nog vragen zijn die beantwoord kunnen worden, en hierboven niet behandeld zijn, heb ik deze hieronder voor je neergezet.

Zit er een limiet op het aantal berichten of pagina’s die ik kan publiceren.

Nee. Je kan zoveel pagina’s en berichten aanmaken als dat je tekst hebt om ze mee te vullen.

In oudere versies van WordPress kon het voorkomen dat wanneer er meer dan 100 paginas waren, dit kon zorgen voor vertraging. Dus als je hierop zoekt zal je resultaten vinden die wél zeggen dat er een limiet is. Sinds WordPress versie 4.2 is dit niet langer het geval, en kan je zoveel schrijven als je wilt.

Zijn berichten en pagina’s het enige wat ik aan inhoud kan toevoegen aan WordPress?

Nee. In het begin was dit wel de insteek van WordPress. Tegenwoordig heeft wordpress ondersteuning voor wat ook wel ‘aangepaste berichttypes’ heet.

Als je geen ontwerper bent, zul je hier echter bijna geen gebruik van maken. Daarbij zijn er ook veel plugins beschikbaar tegenwoordig die dit voor je doen.

Voorbeeld: gebruik je een ‘Evenementen plugin’, dan zal zo’n plugin een aangepast bericht of pagina type voor je aanmaken. Of wanneer je website gaat over makelaardij, kan er een berichttype worden aangemaakt voor onroerend goed, speciaal gericht op het verkopen van huizen.

Er zijn zelfs plugins die je helpen ‘Aangepaste Content’ te plaatsen.

Dit was alles wat je moet weten over berichten of pagina’s

We hebben voor je uiteen gezet wat de grootste verschillen zijn tussen berichten en pagina’s. Voor de meeste bloggers is het enige wat je hoeft te onthouden het volgende:

  • Berichten zijn voor artikelen die op datum gepubliceerd worden. Deze worden op chronologische volgorde op een rij gezet in je overzichten. Berichten is waar je bij een Blog aan moet denken.
  • Pagina’s zijn bedoeld voor statische content, en algemene informatie. Deze zijn niet voorzien van een datum, en dienen voor de ‘Over ons’ en ‘Contact’ pagina’s.

Mis je nog iets in het artikel, of is er nog iets onduidelijk? laat het met een commentaar weten en ik vul het graag voor je aan..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *